Ramona Pierson este acum CEO-ul unui start-up care se ocupa cu analizarea cantitatilor mari de date si ofera companiilor solutii personalizate la problemele pe care le intampina, scrie Business Insider.

Metoda de operare are la baza un algoritm prin care, dupa ce sunt puse o serie de intrebari complexe, se pot evidentia niste tipare de lucru.  

Povestea Ramonei este insa si mai interesanta decat cea a companiei pe care a creat-o. In 1984, pe cand avea 22 de ani, a iesit sa isi plimbe catelul si a fost lovita de o masina condusa de un sofer in stare de ebrietate. Accidentul i-a distrus fata, gatul, inima, plamanii si picioarele. La spital a ramas in coma 18 luni, dupa care a suferit un atac de cord. Cand si-a revenit, cantarea 30 de kilograme, nu putea sa vada, sa mearga, sa manance sau sa vorbeasca. Doctorii i-au reconstruit treptat fiecare parte a corpului prin mai bine de 50 de operatii, reusind sa ii redea inclusiv vederea.  

"In cele din urma, am inceput sa arat uman", povesteste Pierson. Astazi, femeia arata aproape ca la inceput, insa procesul de recuperare a fost unul mai mult decat anevoios, trebuind sa invete totul de la zero.

A invatat programare pe cand activa in marina. Experienta de acolo a facut-o sa devina interesata de neurostiinta, asa ca in timpul stagiului militar s-a apucat sa scrie algoritmi care sa poata da diagnosticuri asupra celor care sufereau leziuni cerebrale pe campul de lupta. Asta a condus la un interes catre felul in care oamenii ajung sa invete si i-a adus si un loc de munca, director pe tehnologie la scolile publice din Seattle. Acolo, Pierson a creat o retea sociala pentru elevi si profesori, denumita "The Source". Acela a fost pasul catre primul ei start-up, SynapticMash, o companie care producea software pentru educatie.  In 2010, pentru suma de 10 milioane de dolari, a negociat vanzarea afacerii de 10 milioane de dolari chiar de pe patul de spital, la 15 minute dupa ce suferise o operatie de reconstituire a degetelor de la picioare. A refuzat calmantele pentru durere, si-a luat laptopul, a intrat pe Skype si a parafat intelegerea.  

Un scenarist a inceput deja sa ii scrie povestea de viata. Acum, Pierson isi concentreaza toata atentia asupra celei de-a doua companii pe a infiintat-o si care are toate sansele sa ajunga un succes chiar mai mare decat precedenta afacere.    Pierson Labs are in prezent 20 de angajati, iar clientii sunt deja numerosi.

Platforma Declara, dezvoltata in cadrul companiei, este un program de analiza, dar functioneaza si ca retea de socializare, prin intermediul careia profesorii pot fi ajutati sa creeze lectii personalizate, in functie de elevii pe care ii au. Poate fi folosita si de companii, pentru programe de training.