In Muntii Rodnei, la peste 1.300 de metri altitudine, au rasarit 14 stane moderne. Odata cu modernizarea, s-a usurat si munca. Ideea a pornit in 2007, cand zeci de proprietari s-au asociat si au accesat fonduri europene - in total 4 milioane de lei. Acum, toate animalele comunitatii sunt tinute in aceste locuri moderne, adica 10.000 de capete.

Vechile colibe din scoarta de brad au ramas doar o amintire. "Ele nu creau niste conditii foarte bune din punct de vedere a igieniei si a conditiilor de trai", explica Daniel Bota, inginer silvic.

In curand, produsele de la stana vor fi promovate chiar si pe Internet. "Branza, urda, zara, sunt mai bune decat cele din magazin, sunt ecologice", spune unul dintre clienti.

Pe o alta creasta de munte se munceste de zor. Cand au vazut ce bine le merge oierilor, crescatorii de vaci s-au pus si ei pe treaba. "Ne-am hotarat ca fiecare om care are vaca cu lapte sa le aduca aici si sa castige ceva dupa ele daca tot o are. Am inceput sa facem produse din lapte, cascaval, branza, zare", povesteste un crescator.

Membrii asociatiei au modernizat si zeci de kilometri de drum, pentru ca toti cei care isi doresc produse proaspete si ecologice sa ajunga in zona.