La mare moda in Occident, pictura in ciocolata a devenit cunoscuta marelui public in Rusia abia in ultimii ani.

Desi in Franta este obiect de studiu in atelierele dedicate copiilor ,cu interdictia de a nu gusta din exponate, in Rusia acest mestesug a fost ridicat la rang de arta.     

"Un tablou din ciocolata este o opera de arta creata dintr-un material extraordinar", a declarat Irina Eldarhanova, proprietara firmei Confael, lansata in 2001 si care detine singurul brevet eliberat in Rusia pentru picturile in ciocolata, transmite Agerpres.

"Acest tablou exprima de minune emotiile, pentru ca este din ciocolata", spune Vitali Ponomarev, artistul ciocolatier al firmei Confael.     

El picteaza cu ciocolata alba amestecata cu pulpa de mere, portocale sau cirese pentru a crea culorile intense. Iar cand nu sunt suficiente, recurge la coloranti alimentari pentru a obtine nuante cat mai reale, precum culoarea cerului. Aplicate cu grija cu o spatula pe o plansa mare din ciocolata alba, tinuta la cald, peisajul prinde imediat contur. Artistul nu are prea mult timp de reflectie, deoarece compozitia se intareste imediat. Este nevoie de intre una si trei zile pentru a picta un tablou cu o greutate de jumatate de kilogram si de 75 de centimetri lungime, explica el.

Odata terminat, tabloul poate fi consumat imediat, poate fi degustat in toata siguranta timp de un an sau poate fi expus timp de zece ani in casa, daca temperatura si regulile de conservare sunt respectate, a precizat doamna Eldarhanova.     

Create in Rusia de 12 ani, aceste tablouri sunt considerate daruri pretioase, rezervate unei clientele de elita, precum familiile regale europene sau din Orientul Mijlociu, oameni politici sau vedete din sport.

Un participant la nunta printului William cu Kate Middleton a comandat in 2011 un portret al cuplului din ciocolata, pentru a le face un cadou cat mai original.    

Tablourile de ciocolata atrag insa tot mai multi rusi, iar pretul lor oscileaza intre 450 si 1.000 de euro.     

In pofida devalorizarii rublei, vanzarile nu au scazut, iar doamna Eldarhanova asigura ca firma realizeaza intre 10 si 30 de tablouri pe luna - toate pe comanda - vandute pe internet sau in cofetarii. Ea preconizeaza chiar sa extinda afacerea in China sau in Emiratele Arabe Unite.     

Oamenii adora sa aiba propriul portret in ciocolata, in timp ce firmele comanda un desen al sediului lor.