„Lucrurile erau foarte linistite la inceput”, spune co-fondatorul in varsta de 40 de ani din Lakewood, New Jersey (SUA) despre scaderea vanzarilor en-gros de bijuterii . „Concentrarea s-a transformat in a vinde si a ne acoperi cheltuielile”, explica Mark Rich.

Rich a fondat Captain Cash for Gold in 2009, un business in care cumpara aurul nedorit si il revinde rafinariilor si celor interesati sa-l cumpere, in scopul realizarii de profit. Este unul din numeroasele afaceri mici care beneficiaza de pe urma cresterea pretului aurului in timpuri in care incertitudinea economica a acoperit pietele de capital si afecteaza investitiile pe termen lung.  

„Am facut mii de tranzactii”, le-a marturisit intreprinzatorul jurnalistilor de la Reuters. Mark sustine ca firma sa sta „cu cateva procente mai sus” decat la inceput. In ciuda denumirii umoristice, Captain Cash for Gold se diferentiaza de competitori prin oferirea unor tranzactii sigure cu FedEx, spune proprietarul.

Boom-ul lingourilor de aur

Pretul aurului a crescut cu 40% in ultimele 12 luni, ajungand la aproape 1.800 de dolari per uncia, ramanand astfel un pariu sigur pentru consumatori, fie ca sunt interesati sa faca rost de lichiditati pentru a-si plati ratele bancare, fie ca vor sa-si investeasca banii intr-o investitie fara risc.

„Oamenii spun: <<Am urmarit evenimentele economice, am observat dezbaterile din piata si am ajuns la concluzia ca avem mari probleme. Vreau sa-mi diversific activele>>”, spune Tom Pilitowski din Port Charlotte, cel mai bun dealer de monede rare din Florida.

De pilda, in Alaska, Oxford Assaying & Refining Corp, o firma de brokeraj de metale pretioase, care a achizitionat cantitati enorme de aur si argint de la competitorii mici din industrie, a inregistrat cresteri spectaculoase in ultimii doi ani, potrivit declaratiilor co-fondatoarei Toni Goodrich.

In ciuda afacerilor care se afla in plina dezvoltare, Oxford a crescut puternic in investitiile in aur, in special pe segmentul cumpararilor si vanzarilor in randul consumatorilor obisnuiti, spune Goodrich. Aceasta din urma avertizeaza ca industria se va majora cu pana la 40% in acest an, fata de 30% cat a fost cresterea in anii trecuti, noteaza Reuters.

„Acest domeniu nu functioneaza doar prin prisma oamenilor care vor sa-si protejeze activele de prabusirea economica”, spune Goodrich. „Functioneaza mai ales datorita oamenilor care si-au pierdut joburile”, spune ea.

Amanet pentru aur

Cresterea interesului fata de metalul galben a avut si un efect asupra caselor de amanet, cunoscute in general precum niste magazine „murdare”. Casele de amanet s-au dezvoltat tot mai mult in 2011, ajungand sa fie vazute astazi drept niste magazine atractive si sigure.

Money Mizer Pawns & Jewelers, un mic lant de magazine din Columbus, Georgia (SUA) a inceput deja sa deschida noi unitati in regim de franciza.

„Primim foarte multe solicitari, oamenii sunt interesati”, spune patronul Robbie Whitten, mentionand ca persoanele care si-au pierdut locurile de munca din industria bancara si de retail si-au exprimat interesul vizavi de aceste tipuri de afaceri. „Cand economia este ok, afacerile noastre merg bine. Cand economia este slabita, afacerile noastre explodeaza pur si simplu.”

Afacerile de genul acesta cauta sa ajunga in timp record la profit. Firmele incearca sa-si fidelizeze clientii prin servicii foarte bune cu acestia si mai ales prin incredere, explica proprietarul business-ului Captain Cash.

„Bani in schimbul aurului nu sunt vazuti cu ochi foarte buni la nivel global”, s-a confesat Rich. „Dar avem un feedback foarte bun din partea oamenilor care vin cel putin o data la noi. Intotdeauna revin", incheie acesta.

Citeste si:

Moneda europeana continua sa se "joace" cu leul. A atins un nou maxim istoric

20 de intrebari la care NU ti-ai dori sa raspunzi. Cum isi recruteaza angajatii, Bank of America, Google sau Goldman Sachs