Pe primul loc se afla fondatorul Apple - Steve Jobs cu 10 puncte pentru dezvoltarea afacerii si istoricul ei, plus doar 7 puncte pentru reputatia personala. El a pus bazale gigantului american in 1976 si de-a atunci echipa sa manageriala s-a modificat constant. Chiar si asa, intre 1985 si 1996, el a parasit compania pentru a lansa o alta firma - NeXT Computer.

Jobs este responsabil pentru cateva dintre cele mai vandute gadgeturi din toate timpurile: de la laptopuri la iPod, aplicatia iTunes, iPhone si mai nou iPad.

Insa, afacerile companiei nu mai merg atat de bine in ultima perioada. Actiunile Apple au scazut cu 4 procente in iunie, iar in prima jumatate a acestui an au avut cea mai slaba evolutie din 2008. Asta, desi investitorii asteapta lansarea unor noi produse si se arata ingrijorati de concurenta Google, care ar putea duce la incetinirea dezvoltarii companiei.

Jack Welch, "temutul" fost director al General Electric intre 1981 si 2001 ocupa locul 2. El a primit 9 puncte pentru reputatie personala si cresterea companiei si doar 8 pentru istoricul acesteia. Stilul sau de conducere este, insa, legendar: "intr-o industrie trebuie sa ocupi locul 1 sau 2, ori sa te lasi de afacere", spune el.

In cei 20 de ani la conducerea General Electric a reusit sa transforme un business de 14 miliarde de dolari intr-un conglomerat de 410 miliarde de dolari, care a fost la acea data cea mai mare si mai valoroasa companie din lume. In 1999, revista Fortune l-a desemnat "Managerul secolului". Apoi, el a schimbat si regulilele business-ului traditional american si a renuntat la mii de angajati pentru a proteja interesele actionarilor.

Pe locul trei se afla filantropul de acum Bill Gates si co-fondatorul Microsoft. El a detinut postul de CEO al gigantului software intre anii 1975 si 2000. Gates a fost notat cu 10 puncte pentru cresterea cifrei de afaceri a companiei si pentru istoric si doar 6 pentru reputatie.

Gates a fost deseori criticat pentru stilul sau defensiv de conducere, chiar daca in timpul in timpul mandatului sau, Microsoft a lansat produse-cheie pentru dezvoltarea companiei precum Microsoft Windows si Office.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon si CEO al companiei din 1994 pana in prezent, a primit 8 puncte pentru dezvoltarea companiei, 10 pentru istoric si doar 7 pentru reputatia personala. Bezos este unul dintre cei mai mari milionari dot-com. De-a lungul anilor, a achizitionat companii precum Zappos, IMDb, Alexa Internet si Audible.com.

Pe locul 5 se afla Jamie Dimon, seful bancii americane JP Morgan din 2004 pana in prezent. La toate cele trei categorii a primit doar 8 puncte. Cunoscut de-a lungul timpului drept cel mai urat bancher, el a primit bonus de performanta in timp ce banca pe care o conducerea a primit ajutor guvernamental pentru a nu intra in faliment.

Citeste si

Cele mai mari greseli de business ale sportivilor. Cum au pierdut milioane de dolari Boris Becker sau Dwight Yorke. FOTO

Premierul Berlusconi, dator vandut. De ce trebuie sa plateasca 560 de milioane de euro