Castigurile din acest an i-ar putea consolida miliardarului mexican statutul de cel mai bogat om din lume.

Operatorul sud-american de telecomunicatii Ameria Movil reprezinta 48,9 miliarde de dolari din averea lui Slim, potrivit datelor Bloomberg.

Saltul de 22% al actiunilor Berkshire Hathaway nu a fost suficient pentru a-l ajuta pe Warren Buffett sa urce in clasamentul bogatilor, iar actiunile Microsoft s-au depreciat, afectand castigurile lui Bill Gates, desi acesta si-a diversificat detinerile.

Astfel, averea declarata a lui Bill Gates a scazut anul trecut cu 8%, la 26 miliarde de dolari, dintre care 16,7 miliarde de dolari reprezinta actiuni Microsoft. De altfel, deprecierea gigantului software pe bursa este principalul motiv al scaderii averii lui Gates. Miliardarul a vandut insa 80 de milioane de actiuni MSFT, care valoreaza la cotatia actuala peste 2,2 miliarde de dolari.

In privinta diversificarii, Bill Gates a cumparat participatii importante la companii de pe pietele emergente, indeosebi in Mexic, unde se numara acum printre actionarii Grupo Televisa (televiziune) si Coca-Cola Femsa (imbuteliator de bauturi Coca-Cola).

Revista Forbes il declara in luna octombrie pe Gates cel mai bogat om din America, cu o avere de 54 miliarde de dolari. Forbes nota insa ca 70% din aceasta suma reprezinta detinerea cofondatorului Microsoft la fondul Cascade Investment. Bloomberg a luat in considerare numai activele declarate ale fondului, de 5,8 miliarde de dolari.

Datele Bloomberg nu includ banii donati de miliardari catre organizatii caritabile, inclusiv fundatia patronata de Bill Gates.
Fundatia Gates are active de capital in valoare totala de 15,4 miliarde de dolari, datorita donatiilor primite in principal de la Bill Gates si Warren Buffett. Averea organizatiei caritabile s-a dublat in 2010.

Detinerile lui Buffett au fost calculate de Bloomberg prin prisma detinerilor Berkshire Hathaway, care are actiuni inclusiv la banca Wells Fargo si la Coca-Cola Co.

O parte din succesul avut anul trecut de Carlos Slim se datoreaza dinamicii mai ridicate a pietei de capital din Mexic, unde gradul de risc al investitiilor este mai ridicat decat in tarile dezvoltate si, prin urmare, volatilitatea este mai severa si castigurile mai mari.