Pretul trufelor albe a crescut de la 1.500 de euro la 3.000 de euro pentru cele mai mari dintre ele, in timp ce trufele mai mici si cele mijlocii sunt cumparate cu 2.500 de euro pe kilogram, informeaza agentia italiana de presa ANSA. 

Seceta si cresterea cererii, in special in Asia, au contribuit la cresterea preturilor, o tendinta care s-a manifestat deja in 2010, au afirmat expertii in trufe.

San Miniato detine recordul mondial pentru trufe. Producatorii de trufe din aceasta mica localitate aflata in apropiere de Pisa, sunt cu siguranta niste oameni fericiti si cu multi bani in conturi. 

Pe 26 octombrie 1954, Arturo Gallerini si cainele lui Parigi (Paris) au descoperit aici o trufa de 2,5 kilograme, care a fost ulterior oferita fostului presedinte american Dwight Eisenhower. 

Productia de trufe albe din San Miniato este estimata la aproximativ 100 de chintale, o cantitate ce reprezinta o cincime din productia nationala.  

O specialista in vinuri din Hong Kong a cumparat anul trecut din Italia o trufa alba de 900 de grame, pentru care a platit 105.000 de euro. A fost totusi vorba despre o vanzare efectuata la o licitatie de caritate, unde "preturile nu sunt rationale", a explicat cumparatoarea, Jeannie Cho Lee.

Trufele sunt apreciate peste tot in lume pentru aroma lor. Cantitatea de trufe albe culese din padurile italiene in ultimii ani a scazut insa, mai ales din cauza modificarilor climatice. Cererea din strainatate insa a ramas constanta, spun asociatiile italiene din domeniu.