vreme a precizat ca taxa perceputa pentru prelungirea licentelor va fi de 6,4 milioane euro pentru fiecare operator, potrivit Mediafax. Subiectul a fost discutat in sedinta de marti seara a Guvernului.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) va anunta astazi decizia autoritatii privind licentele de telefonie mobila. Decizia va fi prezentata de presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, intr-o conferinta de presa. Initial, conferinta fusese programata saptamana trecuta, dar luarea unei decizii a fost amanata la cererea operatorilor de profil.

La sfarsitul lunii noiembrie ANCOM a lansat un proiect de decizie care prevede ca valabilitatea licentelor de telefonie mobila GSM ale Orange Romania si Vodafone Romania sa fie extinsa din decembrie 2011 pana in aprilie 2014, cand expira si licenta Cosmote Romania in benzile de frecvente de 900 si 1.800 MHz.

Autoritatea de reglementare urmeaza sa stabileasca astfel, dupa discutii cu companiile, modul de prelungire a licentelor si costurile presupuse de aceasta operatiune.

Proiectul de decizie prevede si ca, pana la 31 decembrie 2012, Orange Romania si Vodafone Romania vor avea obligatia de a elibera o parte din spectrul radio utilizat. Reprezentantii Vodafone au declarat ca aceasta propunere a ANCOM este surprinzatoare si va avea un impact financiar major asupra operatiunilor companiei.

Licentele pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile GSM in benzile de frecvente 890-915 MHz si 935-960 MHz au fost acordate la finalul anului 1996 companiilor care functioneaza in prezent sub denumirile Orange Romania si Vodafone Romania, cu o valabilitate de 15 ani, care expira la 31 decembrie 2011. Fiecare dintre cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane de dolari pentru licentele GSM.

Licentele pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile GSM in benzile de frecvente 890-915 MHz, 935-960 MHz, 1.710-1785 MHz si 1.805-1.880 MHz au fost acordate la finele anului 1998 companiei care functioneaza in prezent sub denumirea Cosmote Romania, dreptul de utilizare fiind, de asemenea, de 15 ani, pana la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat suma de 53 milioane de dolari pentru cele doua licente.

Prin intermediul acestor licente operatorii furnizeaza servicii de voce si date si, incepand cu anul 2010, pot furniza si servicii 3G.

Orange Romania si Vodafone Romania sunt primii doi jucatori pe piata locala de telefonie mobila, care impreuna au circa 20 milioane de clienti. Al treilea jucator este Cosmote Romania. Operatorul are peste sase milioane de clienti.

Citeste si:

S-a desemnat cel mai bun videoclip din toate timpurile. Bugetul se ridica la jumatate de miliard de dolari

Miscarea gresita care l-a dus la faliment. Primul miliardar din lume care si-a pierdut toata averea din cauza crizei