In Bluffdale, iubirea si spionajul (Big Brother) au devenit vecini, putin incomodati unul de prezenta celorlalti. Ne referim la faptul ca Bluffdale este considerat caminul unei secte de poligami, care numara aproape 9000 de membri. Acestia fac parte din Uniunea Fratilor Apostolici, potrivit wired.com. Poligamii detin aici si un complex care include o capela, o scoala si un teren de sport.

Membrii acestei secte s-au dublat din 1978, in timp ce numarul poligamilor s-a triplat, motiv pentru care acestia au inceput sa caute diverse metode de a obtine mai mult teren, de a se extinde in micul oras din Utah.

Noii pioneri mutati recent in regiune, destul de secretosi, vorbesc putin si pastreaza toate informatiile pentru ei. Asemenea poligamilor, se concentreaza pe descifrarea mesajelor criptate pe care numai ei le inteleg.

La doar o mila de sediul Fratiei, mii de muncitori isi intampina nou-venitii in propriul „templu”, un complex impunator. Desi nu este inca terminat, acesta urmeaza sa depaseasca de cinci ori dimensiunea Capitolului Statelor Unite. Vorbim despre cel mai mare centru de spionaj din Statele Unite.

Investitie de doua miliarde de dolari

Interesant este ca acest „templu” nu va fi "decorat" cu biblii sau picturi ale profetilor sau sfintilor, asemenea altor temple, ci mai degraba cu servere, experti in inteligenta computerelor, precum si paznici armati. Angajatii centrului vor stoca aici, vor arhiva si analiza uriase cantitati de cuvinte si imagini prin intermediul retelelor de telecomunicatii.

Agentia de Securitate Nationala din SUA (NSA) a devenit cea mai mare agentie, cea mai secretoasa si cu cel mai mare potential de instruire in ceea ce priveste inteligenta umana.

Centrul din Utah se construieste pentru activitatea celor de la NSA. Proiectul in sine este un mister imens, o ultima piesa intr-un puzzle complex construit in ultimii 10 ani. Scopul proiectului este acela de a intercepta, descifra, analiza si arhiva vaste informatii din lumea internationala a comunicatiilor: de la sateliti si retele subterane pana la retele de cablu aflate sub mari.

Constructia centrului Agentiei de Securitate a costat doua miliarde de dolari si urmeaza sa fie finalizata in septembrie 2013. Serverele si ruterele vor imprejmui centrul, iar bazele de date vor include informatii obtinute de pe urma diverselor forme de comunicatii, incluzand continutul mailurilor private, receptionarile telefonice sau cautarile de pe Google, precum si diversele „urme” pe care utilizatorii de internet le lasa in urma lor –itinerarii de calatorie, carti cumparate online sau alte activitati digitale.

Intr-o anumita masura putem spune ca este vorba despre o agregare totala a informatiilor oferite in mod constient, un program creat in timpul primului mandat al administratiei Bush, care a provocat un val de proteste vizavi de violarea intimitatii cetatenilor americani.

„Este mai mult decat un centru de date”, spune un oficial al NSA, implicat recent in acest program de monitorizare si captare a informatiilor.

Totodata, centrul din Bluffdale va avea inca un rol important, care inainte nu fusese inclus in program, povesteste oficialul: acela al spargerii de cosuri. Spargerea codurilor este o activitate cruciala deoarece multe dintre informatiile cu care angajatii centrului vor avea de-a face (informatii financiare, tranzactii de pe pietele de capital, contracte de afaceri, date despre trupele armate straine sau secrete diplomatice, documente legale si receptionari personale confidentiale) sunt foarte greu de criptat.

Pentru NSA, faptul ca detine in vistierie zeci de miliarde de dolari, bani obtinuti drept premiu in urmo unor decriptari importante din ultimii ani, o determina sa capete tot mai multa putere. NSA a fost infiintata ca serviciu al Departamentului de Aparare al Statelor Unite, cu scopul de a preveni orice atac surpriza la adresa fortelor militare si cetatenilor americani.

Sursa foto: wired.com