Focuri de artificii, jeturi de apa dansand in ritmul muzicii, spectacol de sunet si lumina: este evident ca "economia" si "criza" au fost ultimele lucruri la care s-au gandit seicii cand au pus la punct ceremonia de inaugurare.

Cu 160 de etaje care au inghitit, cu fundatie cu tot, 330.000 de metri cubi de beton si 31.400 tone de otel, Burj Dubai se ridica intre desert si mare, ca un gigantic obelisc modern. Vizibil, de jur imprejur, de la 95 de kilometri departare.

De la etajul 124, vizitatorii au ocazia unei privelisti unice, deasupra norilor sumbri ai crizei economice din 2009, dupa cum spun optimisti dezvoltatorii.

Pana in ultimul moment, proprietarul, o companie controlata in mare parte de guvern, a pastrat secretul in privinta inaltimii exacte a turnului.

Planurile initiale prevedeau doar depasirea cu putin a celor mai inalte cladiri din lume deja existente - la Taipei si la Chicago. Pana la urma, ambitiile de-a dreptul faraonice ale seicilor au facut ca Burj Dubai sa le intreaca cu aproape 300 de metri.

Aceasta minune a arhitecturii moderne are peste 1100 de apartamente pentru care au aparut destui clienti, cu toata recesiunea. In plus sunt numeroase birouri, magazine si restaurante, iar etajele inferioare sunt ocupate de un luxos hotel. La un moment dat, probabil chiar incepand cu luna viitoare, 12.000 de persoane ar putea locui sau lucra acolo.

Unii spun ca Burj Dubai si-ar putea pastra suprematia decenii, chiar daca in emirat se construieste un zgarie nori proiectat sa fie si mai si. Printre cei care si-au investit priceperea si talentul acolo se numara si un roman, arhitectul Cristian Gavrilescu
 

Alte date interesante

- Lucrarile de constructie au inceput in Ianuarie 2004; Burj Dubai este gata dupa 22 milioane de ore de lucru;

- Varful cladirii poate fi vazut, intr-o zi senina, de la 95 de kilometri departare;

 - Cantitatea totala de aluminiu folosita la construirea turnului echivaleaza cu cea utlizata la fabricarea a cinci aeronave Airbus A380;

- Betonul folosit pentru ridicarea Burj Dubai ar putea acoperi lejer 2.065 km de sosea; cantitatea folosita este echivalentul greutatii a 110.000 elefanti;

- Consumul de apa este estimat la aproape 1 milion de litri zilnic, in timp ce consumul de curent va echivala, in perioadele de varf,  cu 500.000 de becuri de 100 W aprinse in acelasi timp;

- Burj Dubai are 28.261 de panouri de sticla (instalate de 300 de specialisti) si, potrivit arabianbusiness.com, curatarea completa a fatadei ar dura intre trei si patru luni daca s-ar derula non-stop, in conditii meteo normale.