Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa prin Legea 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Actul normativ a fost publicat in 20 mai in Monitorul Oficial si va intra in vigoare vineri, 19 iulie.

Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei cladiri sau unitati de cladire (apartament) va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului energetic, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii.

Totodata, in anunturile de vanzare sau inchiriere, proprietarul ori administratorul cladirii sau apartamentului va da si informatii din certificatul energetic. La incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul este obligat sa ii dea cumparatorului certificatul energetic in original.

Contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere incheiate in lipsa certificatului energetic sunt supuse nulitatii relative si pot fi atacate in justitie de catre partiile care au incheiat documentul sau de catre terti.

De asemenea, la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul este obligat sa depuna la organul fiscal competent o copie a certificatului energetic.

Ce cladiri trebuie sa aiba certificat energetic

Certificatul de performanta energetica este intocmit pentru cladirile care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore.

Documentul este necesar pentru locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri ale institutiilor de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert sau alte tipuri de cladiri consumatoare de energie, cladirile aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.

In certificatul de performanta energetica a cladirii sunt cuprinse date privind consumul de energie al unei cladiri sau al unei unitati de cladire. Performanta energetica a cladirii se exprima printr-o nota, de la 1 la 100, care este cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

Totodata, performanta energetica se exprima prin incadrarea intr-una din cele sapte clase, de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana la 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an.

Certificatul de eficienta energetica este valabil 10 ani de la data eliberarii. Certificatul de performanta energetica se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului, proprietarului sau administratorului cladirii ori unitatii de cladire.

Pana la data de 8 iulie 2013 au fost atestati 1.387 de auditori energetici, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Cei mai multi auditori energetici au fost atestati in Bucuresti (403) si judetele Timis (128), Iasi (65), Cluj (56), Constanta (57), Brasov (53), Dolj si Bihor (cate 40).