Cu toate ca pentru luna martie, preturile nu fluctueaza in mod alert la niciuna dintre categorii, iata ca in cea a numarului de oferte situatia se schimba. Cercetarea arata o crestere generala de 14.70% a numarului de oferte scoase pe piata fata de luna anterioara, dar o scadere generala de 16% fata de luna martie 2009. Anul acesta, in luna martie, au fost scoase la inchiriere 2519 apartamente, in timp ce anul trecut s-au inregistrat 2917 oferte.

“Totusi, piata este supra saturata, numarul ofertelor fiind cu mult peste ofertele anilor anteriori crizei. In 2008 se inregistrau 1875 oferte, iar in 2007 doar 1454. Daca facem o analiza a pietei doar in functie de numarul de oferte, si comparam anul 2010 cu anii precedenti, putem spune ca preturile au toate motivele sa mai scada, dar nu atat de mult ca in 2009. Daca analizam si graficul ce reprezinta variatia chiriilor, atunci ne putem astepta ca dupa scaderile continue si accelerate din ultimii doi ani si dupa sase luni de echilibru sa urmeze o panta moderat ascendenda”, spune anunturiparticulari.ro

Desi pretul mediu solicitat pentru inchirierea unei garsoniere este de 261 euro, pe piata exista o diferenta de aproape 200 de euro intre preturile solicitate pentru o garsoniera situata in zone precum Rahova, Berceni sau Colentina, unde ofertele incep de la 100 de euro, si preturile din zone precum Piata Unirii sau bulevardul Decebal, unde ofertele pornesc de la 300 de euro.

Pe segmentul apartamentelor, cele cu 2 camere au inregistrat o crestere de 5 euro fata de luna trecuta, ajungand la valoarea medie de 368 de euro, in timp ce pretul apartamentelor cu 3 camere a crescut cu 13 euro fata de luna februarie, avand in martie o valoare medie de 531 de euro.

Similar cu garsonierele, reiese ca diferenta de pret in functie de zona este uimitoare si pe acest segment, unde, in zonele centrale intalnim preturi aproape duble fata de cele din zonele mai putin centrale. Daca in Pantelimon, Rahova, Berceni, preturile de pornire ale unui apartament cu 2 camere variaza intre 150 si 200 de euro, in Piata Unirii, Universitate si Alba Iulia, pretul acestora porneste de la un minim de 350 de euro. El poate ajunge chiar pana la 1300 de euro pentru un apartament de lux situat pe bulevardul Decebal, in timp ce pretul maxim al zonei Militari, tot pentru un apartament cu 2 camere, nu depasesete 400 de euro indiferent de dotari.

“Apartamente de lux la preturi ridicate gasim si in zone precum Crangasi si Berceni, unde proprietarii au ridicat pretentii financiare similare cu cele intalnite in zonele foarte bune, ei estimand ca valoarea unui apartament cu 3 camere, cu finisaje de lux, ar putea atinge suma de 950 sau 1200 de euro. Toate acestea in timp ce pretul maxim al unui apartament din apropierea Mall-ului Vitan si de pe bd. Decebal, atinge valoarea maxima de 800 de euro. Tot la capitolul exceptii se pot intalni oferte ce se invart in jurul sumei de 2000 de euro pentru apartamente de lux situate in Piata Unirii, unde proprietarii sunt hotarati sa nu scada pretul, chiar si in conditiile economice actuale”, se mai arata in studiu.