Peste 595.000 mp sunt disponibili in 388 cladiri de birouri si considerand o chirie medie de 10 euro/metru patrat, Esop estimeaza ca in piata de birouri se pierd lunar aproximativ sase milioane de euro. "Daca in perioada dinainte de criza declansata in toamna anului 2008 termenele de inchiriere variau intre 2 si 5 luni, (...) in prezent termenele de inchiriere medii sunt de 8-10 luni, ajungand in cazul anumitor imobile la 14-16 luni", a declarat Mirela Raicu, partener in cadrul ESOP Consulting.

Pentru un spatiu de birouri pentru care proprietarul doreste sa-l inchirieze cu 12 euro pe metru patrat, pe un termen de 2 ani, dupa 6-8 luni in care nu este inchiriat, pretul chiriei reale ajunge la 9 euro pe metru patrat, potrivit unei analize a agentiei imobiliare Esop Consulting.

Consultantii Esop estimeaza ca la sfarsitul celui de-al doilea trimestru din 2011 o diminuare a ratei de neocupare a cladirilor de birouri clasa A si o crestere a ofertei de spatii de birouri disponibile in cladirile care solicita chirii sub 11 euro pe metru patrat.

Pe acest segment de pret, desi stocul a inregistrat o crestere in cel de-al doilea trimestru, acesta este mai redus decat pe segmentul spatiilor de 11-15 euro pe metru patrat, aspect firesc in conditiile in care peste 58% din solicitarile venite din partea companiilor medii care inchiriaza aceste tipuri de cladiri au bugete sub 11 euro pe metru patrat, potrivit Esop.
Citeste si

Disputa apriga. Traderii si companiile petroliere se lupta sa livreze carburanti Libiei

Lumea in 2030. Cat va costa barilul de petrol si cati locuitori vor fi pe Pamant