Eu cred ca printr-un efort suplimentar putem ca, la sfarsitul acestei saptamani, sa se incheie toate conventiile cu bancile, iar de 8 martie, de luni, sa fie un cadou pentru romance si pentru toti romanii care doresc sa mearga in continuare cu programul Prima Casa", a spus Boc, in debutul sedintei de Guvern de astazi.

Boc a aratat ca "mingea este in terenul bancilor", dar persoanele interesate nu cunosc acest lucru si asteapta masuri de la Guvern.

Nu mai putin de 21 de banci au anuntat ca intentioneaza sa dea anul acesta prin Prima Casa 2 credite in valoare de 1,3 - 1, 4  miliarde de euro, numai ca Guvernul nu are la dispozitie decat 700 de milioane de euro pentru garantii, asa ca bancherii vor primi mai putin decat au cerut.

Cei care vor sa-si cumpere locuinte vechi vor putea semna primele contracte saptamana viitoare, ceilalti mai au de asteptat. Dobanzile sunt similare cu cele practicate anul trecut. De exemplu, cele la lei sunt de aproximativ 10% inclusiv comisioanele, in timp ce pentru creditele in euro dobanda variaza in jurul nivelului de 5%.

Nimeni nu stie insa cum se vor da creditele pentru cei care vor sa-si construiasca locuinte de la zero sau pentru cei care vor sa se asocieze.

Roxana Halmageanu, director Piraeus Bank, spune ca "in momentul de fata, nu este foarte clar cum se vor acorda respectivele credite".

"Undeva intre 2 saptamani si 3 noi asteptam sa vedem reglementarile si pentru acele parti de finantare astfel ca sa putem undeva intr-o luna de zile sa incepem si cu partea aceea de finantare", explica Roxana Halmageanu.

In plus, bancherii avertizeaza ca desi plafoanele au crescut, nu toata lumea se va califica pentru astfel de imprumuturi.

De exemplu, Catalin Grigore, director Intesa SanPaolo Bank, afirma ca "venitul necesar minim pentru a va incadra la un credit de 70.000 de euro este de aproximativ 5.000 de roni ceea ce inseamna 50 de milioane de lei vechi"

Chiar si asa bancherii sunt mai optimisti anul acesta si anunta ca s-au apucat din nou sa dea credite.

Adrian Chichita, director OTP Bank, considera ca anul acesta premisele sunt mai bune pentru un astfel de program decat anul trecut. "Sa nu uitam ca am depasit faza de criza financiara...Exista bani care se pot acorda sub forma de credite", arata acesta.

La randul sau, Corina Vasile, director de Relatii Publice la Raiffeisen Bank Romania, spune ca “ in acest moment, se proceseaza doar dosarele depuse pana pe 15 februarie. Asteptam normele din partea Ministerului de Finante care sa clarifice ce inseamna imobile noi si cum se va face asocierea pentru a lua un credit. Ministerul de Finante trebuie sa publice si noua conventie de garantare ce trebuie semnata de banci cu Fondul de Garantare”.

In ceea ce priveste conditiile de imprumut, reprezentantul Raiffeisen afirma ca raman aceleasi care au fost valabile in programul PRIMA CASA 1.

Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a declarat miercuri pentru incont.ro ca se fac eforturi ca programul sa functioneze din 8 martie, asa cum a cerut primul ministru.

"Sunt pe telefon acum cu Ministerul Finantelor si cu bancile sa rezolvam ...", a explicat Saramet.

Seful Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) declara, de asemenea, tot pentru incont.ro, ca 21 de banci au depus oferte pentru credite in valoare de 1,38 miliarde de euro, dublu fata de plafonul institutiei de 700 de milioane de euro. Nou intrate in program sunt Carpatica si RIB.

Ofertele BCR si BRD au fost cele mai mari: de 400 milioane de euro, respectiv  de 300 milioane de euro.

Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de banca in cauza.

Potrivit modificarilor programului adoptate de Guvern in luna februarie, creditul pentru cumpararea unei locuinte prin "Prima Casa" va fi garantat in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.

Anterior modificarii, creditele bancare contractate, indiferent de anul constructiei, au fost garantate de stat in limita a maximum 60.000 euro, dar populatia nu s-a inghesuit sa ia plafonul maxim.