"Programul ‘Prima Casa’ nu s-a incheiat si nu s-a blocat, a intrat doar intr-o scurta pauza, dar va fi continuat si anul acesta. Pentru asta este insa nevoie de o hotarare de Guvern prin care sa se aloce FNGCIMM o anumita suma pentru garantiile acordate de Fond in cadrul programului. Aceasta hotarare de Guvern va fi aprobata probabil chiar in aceasta luna", a spus Aurel Saramet, intr-o declaratie pentru Pro TV.

Potrivit acestuia, in primele zile din 2011 nu se pot primi dosare pentru ca nu mai exista baza legala - ordonanta a expirat la 31 decembrie 2010, preluarea dosarelor urmand sa fie reluata din momentul in care Executivul aproba un nou act normativ care sa reglementeze programul guvernamental.

Saramet a mai explicat ca toate dosarele depuse la Fond pana pe 31 decembrie 2010 sunt in faza de prelucrare.

In ultimele doua zile ale anului, Fondul a primit de la clienti in jur de 600 de dosare pentru achizitionarea unei locuinte prin programul “Prima Casa”.

Exista insa si clienti care au fost anuntati de banci ca trebuie sa se prezinte la banci pentru a-si ridica dosarele deja depuse pentru ca nu mai sunt primite la Fondul de garanatare a creditelor.

Si bancile au cerut mentinerea si chiar extinderea programului.

Bancile si brokerii de credite s-au straduit sa predea dosarele de credit catre Fondul de Garantare pana la data limita de 31 decembrie. Asa se face ca in ultimele 5 zile lucratoare ale anului 2010 Fondul a primit de la banci peste 1300 de dosare. Insa nu toti cei care au vrut un credit au si reusit sa-l obtina.

"Sunt situatii in care nu au existau cadastrul si intabularea facute, sau diverse rectificari la actele respective si atunci nu a reusit sa ajunga la Fond", spune Anca Bidian, director general firma brokeraj credite    

"S-ar putea ca Prima Casa 3 sa nu fie neaparat un program destinat celor care acced la prima locuinta, in ideea cresterii plafonului maxim de creditare care in clipa de fata este pe undeva pe la 72.500 de euro si alte criterii care sunt in curs de discutie si care au fost inaintate ca si propuneri Ministerului de Finante", spune Adrian Jantea, director de banca. 

Cate apartamente s-au cumparat prin programul "Prima Casa"

Pana la jumatatea lunii decembrie, romanii cumparasera peste 30.000 de apartamente, prin “Prima Casa”, un sfert dintre locuintele cumparate fiind construite dupa anul 2008.

Fondul a oferit bancilor garantii de 1, 250 miliarde de euro pentru cele peste 30.500 de credite acordate, iar valoarea medie a garantiei a fost de 41.000 de euro.

Anul trecut, cinci clienti au ajuns in situatia de a nu-si mai plati ratele, iar bancile au fost despagubite de Fondul de garantare cu 250.000 de euro. In aceste cazuri statul a devenit proprietarul celor cinci locuinte.

Pana acum, autoritatile nu au dat niciun fel de detalii despre conditiile de functionare a programului in 2011. La jumatatea lunii octombrie, directorul general al BCR, Dominic Bruynseels, declara ca a propus Guvernului ca garantiile date de stat in schemele Prima Casa sa fie de 50% din valoarea creditului.

"Ceea ce mi-ar placea sa faca Guvernul ar fi sa ne dea o garantie de 50%, pentru ca atunci am putea macar sa dublam marimea programului si sa punem creditele ipotecare la dispozitia mai multor oameni", a declarat seful BCR.

Prin programul "Prima Casa", Guvernul garanteaza creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.