Astfel, Executivul va acorda mandat Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) sa atribuie contracte de concesiune de lucrari publice si contrate de concesiune de servicii pentru a caror executare este necesara exploatarea unor bunuri proprietate publica sau privata a statului, aflate in administrarea sa.

Concesiunea presupune incheierea unei conventii intre stat si concesionar prin care ultimul obtine dreptul de a exploata bunuri apartinand statului pe o perioada determinata, de cel mult 49 de ani, in schimbul unei taxe.

Procedurile de atribuire vor fi initiate cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului, iar jumatate din sumele rezultate ca urmare a executarii contractelor va ramane la dispozitia RA-APPS pentru lucrari de modernizari si investitii la imobilele pe care le administreaza, restul banilor fiind varsati la buget.

In documentul citat de Mediafax se arata ca RA-APPS detine imobile care necesita investitii majore pentru a putea fi aduse la standarde de utilizare buna sau foarte buna, dar care de cele mai multe ori nu sunt solicitate spre a fi cumparate, deoarece un eventual cumparator va fi obligat ca, pe langa un pret "semnificativ", sa aloce si o suma importanta pentru a aduce proprietatea la un nivel care sa ii permita recuperarea investitiei si un eventual profit.

Necesitatea ca regia sa incheie contracte de concesiune este argumentata si prin problemele actuale de pe piata imobiliara, respectiv reducerea tarifelor de inchiriere coroborata cu impozitarea imobilelor terenuri, proprietate privata a statului.

"Astfel, se creeaza posibilitatea de exploatare a bunurilor statului, a modernizarii si reabilitarii acestora, prin alocarea de resurse de catre un operator economic privat, concomitent cu incasarea la bugetul statului sau al RA-APPS a unor sume de bani prestabilite prin contract", se mai arata in document, amintindu-se, in acest context, ca este necesara restrangerea semnificativa a bazei materiale destinate activitatii de reprezentare si protocol, care trebuie sa cuprinda doar acele imobile absolut necesare si pe care regia le poate intretine fara cheltuieli excesive.

O parte din sumele care vor fi obtinute de RA-APPS prin concesiune vor fi utilizate pentru reabilitarea imobilelor cu simboluri arhitecturale si a caror stare generala de conservare este critica.

Consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actua­le ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre fir­me private sunt alternative la vanzarea in­di­viduala a proprietatilor, care ar asigura o trans­parenta sporita si un castig mai bun pentru stat.

Regia Protocolului de Stat, la care lucreaza peste 2.170 de angajati, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.