Candva plina de case batrinesti, comuna Miroslava din Iasi a devenit un adevarat cartier in plina dezoltare. Sute de oameni au cumparat pamant ieftin vandut de satenii care l-au primit fara bani de la primarie.

Aveau obligatia sa-si ridice case pe el in patru ani, altfel il pierdeau. Multi localnici n-au avut bani si, de comun acord cu viitorul cumparator, au construit o casa cu banii lui. Apoi i-au vandut terenul cu 10 sau 15 euro metrul patrat fata de 100 de euro, pretul zonei.

"Unii au avut posibilitatea sa faca casa, altii nu au avut si l-au vandut. Marea majoritate sunt din oras veniti", spune Constantin Voinescu, localnic.

Noii proprietari platesc impozite cu 40 la suta mai mici decat la oras.

La Miroslava in ultimii doi ani au fost construite peste 1.000 de case dupa acelasi model prin "cumpararea" terenului concesionat.

Intr-un alt colt al tarii, comuna Floresti, aflata la doar 7 kilometri de Cluj, s-au mutat in ultimii doi ani peste 5.000 de persoane. Multi si-au vandut apartamentele de la oras si au cumparat terenuri de la localnici.

In plus, in perioada boomului imobiliar, investitorii au construit multe case pe care n-au mai apucat sa le vanda, iar acum preturile au scazut.

Printre cei mutati recent de la oras se numara si Adrian care si-a cumparat o vila cu gradina, pentru care a dat 70 de mii de euro. Cu acesti bani n-ar fi gasit casa la Cluj o asemenea proprietate.

"La Cluj preturile sunt foarte mari pentru ceea ce se ofera. Fac 10 minute pana la serviciu si nu cheltui nimic in plus", spune Vaduva Adrian.

In comuna Floresti un apartament de 2 camere costa 30 de mii de euro, in timp ce la Cluj unul similar trece de 70 de mii.