In Bucuresti, cea mai ieftina chirie o gasiti undeva la 90 de euro, dar unele locuinte de acest fel cu greu ar putea fi calificate ca fiind "locuibile" asa ca mare atentie.

Daca preferi doua camere, ar trebui sa stii ca diferenta de pret intre o garsoniera si un apartament cu doua camere nu este prea mare.

Preturile cerute de proprietari pentru inchiriere au mai scazut si daca ai timp sa cauti bine si sa faci mai multe vizionari, poti gasi, de exemplu, garsoniere bune pentru locuit la preturi cuprinse intre 150 si 200 de euro si in zone apropiate de centru sau de metrou.

De regula, agentii imobiliari spun ca locuintele situate mai aproape de metrou arata mai rau decat cele situate la cateva stati, pe care proprietarii le renoveaza si mobileaza modern ca sa le faca mai atragatoare.

"Avem in oferta garsoniere care nu arata tocmai bine si care sunt aproape de metrou, iar proprietarii ne spun din start ca nu accepta nicio imbunatatire pentru ca sunt siguri ca vor inchiria repede si bine datorita pozitiei foarte avantajoase. De regula, cei care au proprietati la 5-6 statii de metrou fac investitii mai mari, daca zona nu este centrala sau semi-centrala. Oricum, cererea e mare", povesteste un agent.

Studentii posteaza cereri de inchiriere si cauta locuinte in zonele din apropierea campusurilor universitare si a centrelor universitare pe doi „poli” de interes: ieftine –Grozavesti, Drumul Taberei, Militari, dar si centrale –Universitatii, Romana si Cismigiu, scriu si analistii portalului Imopedia.ro.

Ca tip de locuinte sunt vizate atat garsonierele, cat si apartamentele cu doua camere, la o diferenta mult mai mica unele de altele, decat in anii trecuti, mai arata Imopedia.

De exemplu, in zona Grozavesti, in ultimele doua luni, cererea de garsoniere a crescut cu 41%, fata de luna iunie, iar pentru apartamentele cu doua camere cu 35%, in timp ce pentru apartamentele de trei camere cu numai 13%.

Un fenomen asemanator, de cautare „ingemanata” atat pe segmentul de oferte de garsoniere, cat si pe doua camere se intampla si in cartierele Drumul Taberei (+ 38% la garsoniere si 37% la apartamente cu doua camere), Militari (38% si 35%), de pe locurile doi si trei in topul cresterii cererii in ultimele doua luni, mai arata Imopedia.ro.

In clasament, urmeaza apoi zonele mai scumpe, centrale, si ele cu priza la studenti: Cismigiu (+ 33% cerere la garsoniere si + 31% la apartamente cu doua camere), Romana (+ 31% garsoniere si respectiv + 27% la apartamente cu doua camere), Universitate (+ 29% la garsoniere si + 25% apartamente cu doua camere) si Kogalniceanu (+ 27% la garsoniere si + 24% la apartamente cu doua camere), potrivit bazei de date a Imopedia.ro.

Mai exista chirii de 100 euro/luna, ca in anii 1990? Da, au reaparut astfel de oferte, este adevarat ca deocamdata putine.

La 150 euro/luna, oferta este insa bogata si solicitantii au de unde alege - garsoniere in zone ca Militari, Drumul Taberei, Berceni si Rahova, dar si apartamente cu doua camere in zone precum Titan, Drumul Taberei, Berceni, Colentina si Brancoveanu.

Pentru zonele centrale, Universitate si Romana, un buget mediu este de 300 euro/luna, cu un minim de 250 euro/luna, ocazional, atunci cand este vorba de o garsoniera si de 400 euro/luna, cand este vorba de un apartament cu doua camere.

Mergem mai departe!

Pe anunturiparticulari.ro, avantajul este ca nu trebuie sa mai platiti comision la inchiriere, dar aveti mare grija cu "falsii proprietari" ca e sezon deschis la tepe!

Aici, ofertele incep de la 90 - 130 de euro pentru garsoniere.

Pe imobiliare.ro, chiria cea mai mica pentru o garsoniera este de 200 de euro si de 1.000 de lei pentru un apartament cu doua camere.

In provincie, preturile sunt considerabil mai mici.

Citeste si Top ponturi pentru chirias sau proprietar!