Cat de interesanta e Romania pentru americani

“Cand ma gandesc la Romania, ma gandesc la un aliat al SUA, care se dezvolta si la o tara a oportunitatilor care poate se va dezvolta”, spune George Friedman. “Urmaresc evenimentele din Rusia si Ucraina, urmaresc fragmentarea Uniunii Europene. In vreme ce Rusia incearca sa accepte ce se intampla in Ucraina si poate deveni mai agresiva, europenii nu reusesc sa ii apere pe romani, pentru ca sunt atat de divizati din motive economice.”

In aceste conditii, analistul american afirma ca Romania “se confrunta cu alegeri foarte dificile si are nevoie de o noua relatie. Pentru Romania, marea intrebare in acest moment este: poate sa isi creeze o relatie eficienta cu SUA? Vor fi interesate Statele Unite sa apere securitatea Romaniei? Eu cred ca vor fi.”

NATO, o alianta fara armata

“Pot romanii sa intre intr-o alianta bilaterala cu SUA?”, se intreaba George Friedmna. “Intentia e clara de ambele parti, dar acum urmeaza sa muncim la constructia acestei aliante. America e atrasa de aliante, dar a devenit cinica fata de NATO, fiindca aceasta e o alianta militara fara o armata. Daca NATO e chemat sa intervina militar, de fapt doar SUA, poate si Franta si Marea Britanie au capacitatea de a actiona.

“In relatia cu Romania, suntem constienti ca resursele acestei tari sunt limitate, dar ne intereseaza ca, in limita acestor resurse, sa se implice in apararea propriei securitati nationale. Securitatea nationala a Romaniei nu poate fi mai importanta pentru SUA decat e pentru Romania. Insa partea romana ne-a indicat clar ca e dedicata protejarii securitatii sale. Acum chestiunea e de implementare”, sustine George Friedman

Analistul e insa rezervat privind viitorul regiunii. “Nu stim ce se va intampla. Speram la ce e mai bine, dar in aceasta parte a lumii, de obicei nu se intampla niciodata ce e mai bine. Prabusirea URSS in anii ‘90 era un eveniment inevitabil. Uniunea Sovietica va renaste, sub o forma sau alta. Am vazut, de asemenea, ca Uniunea Europeana nu poate functiona. Fragmentarea UE a avut un efect profund asupra NATO. Diferentele intre pozitia Germaniei si cea a statelor din sudul Europei, de exemplu, s-a manifestat si in NATO. Fosta structura de aliante din perioada Razboiului Rece nu functioneaza. “

“Interesul Rusiei e in Ucraina”, ne atentioneaza directorul Stratfor. ”In Ucraina rusii au invins armata germana, Ucraina e zona-tampon. Rusii nu pot renunta la Ucraina, dar au oare forta necesara pentru a o pastra? Rusia e slaba, chiar daca actioneaza ca si cum ar fi puternica. Vor trebuie sa se lupte din greu pentru Ucraina. Nu e nevoie de o mare presiune pentru a-i destabiliza. In vreme ce Rusia incearca sa revina iar Europa se fragmenteaza, Ucraina va deveni campul de lupta iar SUA, principalul jucator.”

In acest joc, pozitia Romaniei e una ingrata, spune George Friedman. “Sunteti in aceeasi pozitie in care ati fost intotdeauna: intre peninsula europeana – Germania, Franta etc. – si Rusia. Sunt doua intrebari la care trebuie sa raspundeti: care e relatia Romaniei cu Europa, realist vorbind? Care sunt rezultatele posibile in Ucraina care ar ameninta interesele nationale ale Romaniei?”

Directorul si fondatorul Stratfor ne avertizeaza ca Statele Unite nu vor interveni obligatoriu in regiune. “Rusii sunt profund interesati de Ucraina, americanii doar marginal. E o asimetrie de interese"

Securitatea nu se construieste din sperante

“Trebuie sa incepeti sa va refaceti armata, nu pentru a-i invinge pe rusi, ci ca sa rezistati suficient ca sa aiba americanii timp sa vina”, spune George Friedman. “Nu e in interesul SUA ca Romania sa fie absorbita de rusi. Cred ca americanii au un interes serios in indepedenta Romaniei, lucru demonstrat si de vizita vicepresedintelui Biden si a Secretarului Apararii Hagel. “

“In al doilea rand, construiti-va o relatie cu vecinii de pe flancuri, polonezii si turcii. Au interese comune cu voi, chiar daca le exprima diferit. Impreuna formati un cordon sanitar rezonabil impotriva Rusiei. Pot rusii sa se extinda atat de departe? Poate ca nu sunt in stare nici sa reia Ucraina, dar o politica nationala de securitate nu se construieste din sperante.”

“In termeni de dezvoltare a economiei, relatia voastra cu Germania, care traieste din exporturi, va dezavantajeaza. Relatia voastra cu China la fel, pentru ca isi vor aduce muncitorii aici. Rusii, in schimb, au bani, dar nu au tehnologie si expertiza, nu va pot construi economia. SUA vin si cu bani si cu expertiza si nici nu vor folosi mana de lucru americana, fiindca e scumpa. Vor angaja romani”, spune Friedman, care da exemplul Coreei de Sud. “Era o tara agricola saraca, acum e o putere industriala. De ce? Fiindca era un aliat strategic al SUA iar SUA voia ca economia sud-coreeana sa fie cat mai sanatoasa. Si Germania si Japonia s-au ridicat datorita americanilor.”

Aveti o reputatie proasta. Aveti reputatia unei tari unde e greu sa faci afaceri

Ce inseamna sa fii un partener strategic al SUA? “In primul rand, riscuri. Nu e usor sa fii un aliat al SUA. Dar si oportunitati extraordinare. Daca Romania nu e viabila economic, nu poate fi un aliat strategic”. Exista insa si conditii pentru a atrage investitiile, ne atrage atentia analistul american. “Investitorii straini vor o platforma stabila si predictibila. Vor investi in cele mai diferite conditii, dar singurul lucru care ii sperie e impredictibilitatea, regulile care se schimba: de pilda, un permis care a e acordat si apoi revocat.”

“Acum lucrurile nu mai sunt asa, dar aveti o reputatie proasta. Aveti reputatia unei tari unde e greu sa faci afaceri. Americanii vin aici sa faca bani. Sunt multe feluri de a face bani si un mod sigur de a-i pierde: sa nu cunosti situatia, adica impredictibilitatea. In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana. A devenit un simbol in comunitatea de investitori a ceea ce se poate intampla in Romania. Cred ca guvernul a inteles asta si faptul ca principalele voastre resurse sunt cele energetice si minerale. Trebuie sa va targuiti, dar odata incheiat targul, sa va tineti de el.”

“Daca un guvern incheie un contract, toate guvernele de dupa el trebuie sa il respecte. Daca nu, viabilitatea Romaniei ca tara independenta e amenintata. Romania are nevoie de investitori straini, nu are resursele sa se dezvolte singura. Capacitatea europenilor de a investi e limitata, chinezii au bani, dar isi aduc propria forta de munca, rusii au bani, dar nu au expertiza, americanii le au pe toate. Problema e acum domnia legii – un contract sa ramana un contract, sa nu se schimbe. Asa ca nu faceti targuri proaste, ca sa nu trebuiasca sa le schimbati.”

Alianta cu SUA, la pachet cu investitiile

“Cred ca autoritatile romane inteleg acum ce trebuie sa faca. Contactele mele din lumea investitorilor imi spun ca toata lumea vrea sa faca afaceri in Romania, nu doar pentru energie, ci si pentru calitatea fortei de munca, mai ales in IT. La voi se pot face bani. Guvernul trebuie sa-si apere interesele, oamenii de afaceri trebuie sa faca bani - asta e strategia americana. Investitiile vin impreuna cu asistenta militara. Cele doua vin impreuna si construiesc Romania. Multe tari nu vor sa accepte asta.”

George Friedman spune ca trebuie sa ne asteptam rapid la venirea companiilor din SUA. “In 6 luni – un an, investitorii vor incepe sa vina. Companiile americane urmaresc acum cu atentie Romania. Stim de o companie care vrea sa investeasca in energie si are nevoie de informatii. Din pacate, la voi aceste informatii sunt secrete, or nu poti aduce investitii cu informatii tinute in secret. Aceste schimbari au loc si depind doar de romani. Daca le faceti, veti fi uimiti cat de rapid se vor misca investitorii americani, fiindca se tem sa nu le-o ia inainte competitia.”

“Cand vin in Romania, daca dau mita unui functionar roman merg la inchisoare in SUA . Multi americani au patit asta. Deci nu vom juca asa. Dar daca venim aici si aflam ca trebuie sa dam spaga – am plecat. Va place sa credeti ca sunteti cea mai corupta tara din lume, dar nu e asa. Ati trait in Imperiul Habsburgic, in cel Otoman, sub rusi, sub Ceausescu. Sunteti liberi doar de 25 de ani. Si SUA are coruptie. Problema e coruptia endemica, nu cea accidentala. Cred ca romanii au inteles asta, chiar daca nu le place.”

“Investitorii americanu nu vor participa la nicio activitate care incalca legile romanesti fiindca nu e in interesul lor. Economie la negru exista si in SUA, si peste tot in lume. Americanii vor actiona insa doar in economia corecta si o vor submina pe cea subterana. Ei vor proiecte mari, orice de la comunicatii la minerit, tehnologie de varf sau retail. Daca vin pana aici nu o fac pentru a deschide o afacere mica.”

Jocul psihologic cu gazele. Gazele de sist, arma Romaniei

Diplomatia noastra trebuie sa se adapteze rapid, avertizeaza analistul. “Acesta e momentul cand nu stii ce se va intampla. Romanii trebuie sa fie subtili si sa decida inca inainte de producerea evenimentelor cum sa reactioneze la actiunile rusilor. In 10 ani, cred ca Federatia Rusa se va fragmenta, dar pana atunci isi pot impune putere in mod dureros in tari mici, de pilda in Romania. De pilda, in Romania pot crea probleme cu Moldova. Viitorul Moldovei e important pentru romani, problema acestei tari e importanta pentru SUA. Daca tarile din flancul vostru nordic, ca Ungaria, se vor reorienta spre rusi din cauza dependentei energetice, riscati sa fiti separati de Polonia si sa va treziti singuri fiindca celelalte tari europene nu va vor ajuta in Moldova.”

Intr-o nota mai optimista, Friedman ne atrage atentia ca “gazele de sist sunt o arma care poate fi folosita pentru a evita razboiul. Rusia controleaza Europa prin gaze. Aveti nevoie de resurse alternative iar Romania e cea mai bogata in astfel de resurse. De aceea americanii sunt atat de interesati de resursele voastre. Dar nu uitati ca in SUA am avut o revolutie energetica si am putea incepe sa exportam energie in Europa.”

“Romania trebuie sa decida daca va permite exploatarea gazelor de sist. Ar fi minunat daca nu am avea nevoie de ele, dar data fiind pozitia strategica a Romaniei, exploatarea gazelor de sist e o problema strategica nationala. Gazul de sist limiteaza influenta ruseasca. Oricat de mult ar putea afecta mediul el ofera o solutie geopolitica. In situatia actuala a Romaniei, ar fi iresponsabil sa nu luati in considerarea exploatarea gazelor de sist. “

Decizia trebuie luata acum”, ne atentioneaza analistul american “fiindca acum rusii taie energia Europei".