Traian Basescu a fost intrebat, la conferinta de final de mandat, cum vede subiectul legat de extragerea gazelor din Marea Neagra.

Eu am ridicat aceasta problema si in actualul Consiliu (European - n.r.), cand s-a cerut reluarea proiectului South Stream, iar eu m-am opus vehement acestui proiect. De ce? Pentru ca actionarul majoritar, OMV Petrom, si vreau sa stiti ca acest lucru l-am comunicat si cancelarului Austriei si ambasadorului Austriei exact asa cum va spun. De fapt, South Stream este suprasustinut de OMV Petrom pentru ca ar dori sa pompeze gazul din Marea Neagra in South Stream, ceea ce ar face din Romania, care e proprietara gazului care se va extrage din Marea Neagra, o tara dependenta de infrastructura Gazprom. Ori, din acest punct de vedere, Romania nu poate accepta si nu isi doreste proiectul South Stream, pentru ca e aceeasi sursa, e aceeasi problema cu dependenta de sursa unica. in al doilea rand, daca prin absurd s-ar face South Stream-ul, Guvernul Romaniei trebuie sa fie foarte clar, asa cum eu am fost extrem de clar si in discutia cu Exxon si in discutia cu OMV Petrom (...) Am fost extrem de clar ca niciun metru cub de gaz din zona economica a Marii Negre nu se va exporta decat pe infrastructura romaneasca, cu prioritate – acoperirea suta la suta a nevoilor Romaniei, acoperirea suta la suta a nevoilor Republicii Moldova, si ce ramane, la export, dar pe infrastructura romaneasca si nu pe infrastructura Gazprom”, a declarat Basescu, potrivit Mediafax.

In octombrie 2014, presedintele Traian Basescu declara, dupa participarea la Consiliul European de la Bruxelles, ca "niciun gram, niciun metru cub de gaz romanesc" nu va tranzita proiectul South Stream, care va trece prin Bulgaria, precizand ca exporturile romanesti de gaze se vor face prin Transgaz.

Proiectul gazoductul South Stream presupune transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagra, catre tarile din sudul si centrul Europei.

Proiectul a fost suspendat in momentul in care Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu tarile prin care urmeaza sa treaca gazoductul, printre care Bulgaria, Ungaria, Slovenia si Serbia.

Comisia a apreciat ca aceste intelegeri incalca legislatia Uniunii Europene, care stipuleaza ca gazoductele nu pot apartine companiilor care se ocupa cu extractia gazelor naturale. in acest caz, proiectul este condus de catre gigantul rus Gazprom si grupul energetic italian Eni.