In Marea Neagra, se lucreaza de ani, de pe vremea lui Ceausescu, dar in ultima perioada, se simte o agitatie.
Rusi si americani, cele mai mari companii din lume sau obscure casute postale in spatele carora se ascund mari investitori, toti acestia sunt jucatori economici intr-un mare meci, ce vizeaza rezervele Romaniei de titei si gaze din Marea Neagra.

Cei implicati ezita sa se lanseze in estimari privind potentialul la mari adancimi, cu toate ca programele aflate in derulare au inclus deja bugete de sute de milioane de euro, semn ca ceva este acolo si ca rezultatelele preliminare sunt atractive.

Mariana Gheorghe, director general Petrom: "Noi, impreuna cu Exxon, ne-am angajat sa cheltuim in aceasta activitate de cercetare si de explorare si evaluare peste un milliard de dolari, care este risc total al investitorilor, pentru ca nu stim ce va iesi".

Oleg Shurubor, director Lukoil Overseas: "Noi trebuie sa foram cel putin 3 sonde, prin urmare investitiile minime depasesc 100 de milioane de dolari. Bineinteles ca atunci cand o sa tragem linie, aceasta suma poate fi depasita."

Cu un vecin aflat intr-o situatie delicata, cu lupte de strada aflate la cateva sute de kilometri de granita, cu un teritoriu  anexat de Rusia in mijlocul Marii Negre - Crimeea, batalia pentru resurse a inceput.

Florin Carstocea, om de afaceri: "Este o miza foarte importanta si cred c-a devenit si mai importanta de cand este acest conflict din Ucraina. Trebuie pus un picior bun si tare acolo. Nu trebuie plecat. Eu inteleg ca zacaminte sunt acolo si sunt de exploatat. E ca zona de influenta, e un varf al zonei de influenta".

Harta energetica a Europei e pe cale sa se redeseneze, iar zona necercetata din largul coastelor Romaniei e o miza importanta. Din pacate, tara noastra nu are inca o strategie coerenta, in ciuda resurselor potentiale.

Andrei Gerea, ministrul Energiei: "In mod evident, Marea Neagra prin activitatea care se desfasoara acolo va fi un pilon in viitorul economiei romanesti, energeticii romanesti. Nu sunt intamplatoare actiunile din ce in ce mai concentrate ale celor care exploreaza, ale celor care investesc in Marea Neagra, ne fac si pe noi sa credem ca va deveni un furnizor de energie, va deveni practic un furnizor de Securitate, pentru ca se vede in aceste vremuri energia inseamna securitate".

Romania este o tara bogata si nu vorbim doar despre resursele de pe tarm, ci si despre rezervele de hidrocarburi din Marea Neagra.

Duminica, de la ora 18, pe ProTV, despre exploatarea gazului si titeiului de pe platoul continental al Marii Negre, la "Romania, te iubesc!"