Prim ministrul Ungureanu a considerat ca Hahainu a abordat o “proasta comunicare privind resursele de energie disponibila si idei contradictorii care au creat panica”.

Actul normativ a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului, care nu a durat mai mult de jumatate de ora, scrie Mediafax. Perioada propusa in proiectul de act normativ pentru aplicarea acestor masuri este 16 februarie-15 martie 2012.

Actul normativ prevede ca Transelectrica poate dispune in regim de urgenta, in intervalul 16 februarie-15 martie 2012, o serie de masuri de siguranta, respectiv sa limiteze sau sisteze livrarile de energie electrica.

Masurile vor fi aplicate pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilibrului productie-consum.  

Cauzele limitarii sunt deficitul major de energie electrica generat de reducerea nivelului de apa, cresterea consumului de gaze naturale pentru incalzirea populatiei in conditii de temperaturi foarte scazute si cresterea continua a preturilor internationale la combustibil.

Ministrul Economiei l-a demis pe directorul Transelectrica, pentru proasta comunicare. Anuntul care a creat panica

Un alt argument invocat in proiectul de act normativ este "Sistarea efectului de crestere necontrolata a preturilor pe pietele centralizate de energie electrica" in lipsa unor oferte de vanzare suficiente pentru acoperirea cererii de electricitate.

In document se sustine ca masurile de interventie vor avea consecinte economice numai asupra unor categorii de operatori economici, respectiv a producatorilor care exporta electricitate.

Ministerul Economiei anuntase ca Romania nu are probleme in producerea de energie electrica si nu sunt motive pentru restrictionarea livrarii de energie catre populatie.

Si presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este exclusa intreruperea livrarii energiei catre populatie, mentionand, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul sa decida in legatura cu sistarea exporturilor energetice.