Ion Basgan din Focsani este parintele forajului modern. De pe urma caruia incearca sa profite cei patru mostenitori ai unui diplomat francez acreditat in Romania anilor '30, care ar fi cumparat inventia de la profesor.

"Parerea mea e o facatura, tata a cazut la intelegere cu el, a facut un act formal pentru ca sa scape brevetul, sa nu il ia nazistii. Acest act de cesiune a fost anulat ulterior prin hotarare judecatoreasca de tribunalul raionului Tudor Vladimirescu", a spus prof. dr. ing. Ion Basgan, fiul inventatorului.

Din cauza celui de-al doilea razboi mondial si nu numai, inventatorul nu a castigat nici macar un cent.

Astazi, urmasii lui Basgan sustin ca sunt singurii indreptatiti sa ceara daune. Cel putin pentru perioada 1934-1965, cat brevetul a fost protejat. Apoi a devenit un bun al intregii omeniri.

''La data respectiva, drepturile erau de 8,5 miliarde de dolari, drepturile din Statele Unite. Astazi, cu dobanzi, sumele sunt mult mai mari, depasesc 100 de miliarde de dolari", spune Ion Basgan.

In prima faza, fiul profesorului se va duela in instanta cu reclamantii francezi, dupa care cu statul roman si cu cel american.