"Ne asteptam din partea Comisiei Europene la generarea unui raspuns european comun la situatia creata. In contextul actual, Romania este pregatita sa faca fata oricarei situatii care ar putea aparea in aprovizionarea cu gaze naturale", a afirmat Nicolescu, citat intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Nicolescu a participat luni la o teleconferinta cu ministrii europeni ai Energiei si cu comisarul european pe energie, Gunther Oettinger.

Importurile de gaze rusesti sunt extrem de reduse in aceasta perioada. Populataia consuma in luna aprilie doar 2% gaze din import, iar industriei ii revine 4%, diferenta fiind acoperita, pentru ambele categorii de consunmatori, de gazele produse intern de OMV Petrom si Romgaz Medias. Romania importa anual din Rusia pana la 25% din necesarul de gaze.

Romania importa gaze rusesti prin doi intermediari agreati de grupul rus Gazprom. Gazele destinate pietei romanesti tranziteaza teritoriul Ucrainei.

Peninsula Crimeea din sudul Ucrainei a fost alipita Rusiei la sfarsitul lunii martie, in urma unui referendum.

Saptamana trecuta, presedintele Vladimir Putin a trimis o scrisoare adresata liderilor tarilor care cumpara gaz rusesc, in care ii informa despre situatia cauzata de datoria Ucrainei si despre consecintele pe care aceasta le-ar avea asupra relatiilor dintre UE si Rusia. Mosvoca sustine ca Ucraina datoreaza Rusiei 16,6 miliarde de dolari, inclusiv 2,24 miliarde pentru livrarile de gaz.