Investitorii din Romania, Cehia si Suedia au acoperit 70% din subscrierile la oferta Transgaz

Investitorii din Romania au o pondere de 30% in totalul subscrierilor, fiind urmati de cei din Cehia (24%) si Suedia (16%), potrivit unei statistici a consortiului care a intermediat oferta, firmele de brokeraj Raiffeissen Capital&Investment, BT Securities (ambele din Romania) si Wood&Company (Cehia). 

Actiunile Transgaz au atras si interesul investitorilor din Austria (9%), Marea Britanie (7%), Finlanda (6%) si Polonia (2%).

Restul de 6% din subscrieri au fost efectuate de investitori din alte tari. 

Suma incasata de stat pentru pachetul de actiuni Transgaz este cu 19 milioane de euro sub valoarea maxima care putea fi obtinuta. Oferta a fost lansata la un pret minim de 171 lei/titlu si unul maxim de 230 lei/titlu, astfel ca statul putea incasa intre aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) si 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.

"Pretul la care s-a adjudecat este de 179 lei pe actiune, ceea ce ne permite sa incasam 72 de milioane de euro. Este baza de pornire pentru celelate privatizari pe care le vom avea in acest mod", a afirmat Constantin Nita. 

Ministrul a mai spus ca aceasta oferta publica secundara este un succes si "un bun inceput" pentru alte listari ale pachetelor minoritare din companiile de stat. 

"Asa cum anticipam, aseara s-a finalizat subscrierea la oferta noastra la Transgaz. Am avut o suprasubscriere, suntem multumiti de listare, este un succes. Este un inceput bun pentru procesul de privatizare a pachetelor minoritare din companiile de stat si pentru piata de capital. Sa fie clar pentru toti cei care imi tot gasesc tot felul de chichite, vor mai urma privatizari", a adaugat Constantin Nita.

Citeste si:

Samsung a prezentat cel mai nou telefon