Remus Borza a precizat ca decizia Tribunalului Bucuresti de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica este executorie si va fi pusa in aplicare imediat, scrie Mediafax.

Potrivit lui Remus Borza, instanta a numit Euro Insol SPRL ca administrator judiciar in cazul procedurii de insolventa a Hidroelectrica.

Administratorul judiciar va incepe procedurile prin care va trebui sa readuca Hidroelectrica la profit, a precizat Remus Borza.

Firma Euro Insol, detinuta de Borza, a mai fost desemnata recent administrator judiciar al complexului expozitional Romexpo si al UCM Resita si gestioneaza totodata si alte proiecte aflate in insolventa, precum Asmita Gardens, Ibiza Sol, Uztel, RHS, Servtrans sau Plafar.

Borza este un avocat din Baia Mare care a absolvit Facultatea de Drept din Bucuresti in anul 1995, fiind coleg de generatie cu premierul Victor Ponta.

Potrivit lui Borza, sarcina administratorul judiciar, asa cum prevede legea in aceasta materie, este aceea de a eficientiza activitatea companiei, de a o restructura, de a o supune unui plan de reorganizare, de a maximiza veniturile, de a plati toate datoriile de la masa credala si, in final, de a o readuce inapoi in circuitul economic.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, a confirmat decizia de deschidere a procedurii insolventei in cazul Hidroelectrica, precizand ca adminsitratorul judiciar stabilit de instanta este Euro Insol SPRL.

Laura Andrei a precizat ca prin aceasta decizie s-au impus toate obligatiile prevazute de legislatia in vigoare in aceasta materie.

Decizia poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, a mai spus Laura Andrei.

Potrivit Ministerului Economiei, in urma reorganizarii se are in vedere cresterea eficientei energetice si economice in procedura de energie electrica, valorificarea potentialului hidroenergetic neamenajat si atragerea capitalului privat in proiectele de dezvoltare si retehnologizare, precum si diversificarea si valorificarea serviciilor de sistem asigurate.

Hidroelectrica SA a cerut Tribunalului Bucuresti, la finele saptamanii trecute, intrarea in insolventa.

Consiliul de Administratie a decis sa solicite intrarea in insolventa a Hidroelectrica din cauza scaderii cifrei de afaceri si a cresterii datoriilor, a informat compania, care a mentionat ca toate contractele vor fi continuate "in conditii de eficienta, transparenta si legalitate".

Ministerul Economiei a aratat, intr-un comunicat, ca decizia de a solicita intrarea in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al Hidroelectrica, mentionand ca institutia nu "interfereaza" in procedurile judiciare ale companiilor pe care le detine.

"Hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de actionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata", se arata in comunicatul Ministerului Economiei.

Potrivit bilantului companiei, profitul net a scazut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, in conditiile in care veniturile totale au coborat de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Hidroelectrica a livrat in 2011 "baietilor destepti" energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), in scadere cu 300 de milioane de lei fata de 2010, contractele bilaterale reprezentand jumatate din vanzarile companiei de stat in anul trecut.