Un sondaj facut de cotidianul Le Monde contureaza clar nemultumirea pe care oamenii o resimt in timpul mandatului lui Francois Hollande, noteaza The Telegraph.
 
Peste 70% dintre francezi considera ca taxele din tara sunt prea mari, in timp ce si mai multi, in proportie de 80%, cred ca presedintele duce o politica "ineficienta" si poarta tara pe un drum gresit.
 
La nivel inalt, primele semne au fost date de exilurile voluntare ale lui Gerard Depardieu, fondatorilor Peugeot sau proprietarilor casei de moda Chanel. La sfarsitul anului trecut, Depardieu, castigator al Globului de Aur la categoria cel mai bun actor in 1991 pentru rolul din filmul Green Card, a devenit cel mai cunoscut francez care a ales sa paraseasca tara din cauza taxelor. Depardieu s-a mutat in Belgia, iar ulterior a aobtinut si pasaport rusesc. Actorul si-a scos resedinta din Paris, o casa din secolul XIX situata in centrul orasului, la vanzare.
 
Franta a avut pana acum unul dintre cele mai echitabile sisteme din Europa, dar, mai nou, 54% dintre locuitorii sai cred ca impozitele covarsitoare nu fac decat sa mareasca diferenta dintre paturile sociale.
 
Numai in ultimii doi ani au fost adoptate 84 de noi taxe, insumand 46,3% din PIB-ul tarii. Mai mult, in urma cu doi ani Nicolas Sarkozy era supranumit “presedintele celor bogati”, pentru ca ii favoriza pe cei cu averi considerabile, scutindu-i de taxe si inlesnindu-le anumite afaceri. Tocmai acesta a fost unul dintre motivele pentru care poporul l-a ales pe Francois Hollande, care promitea la vremea respectiva sa creeze 60.000 de noi locuri de munca in invatamant, si alte 150.000 in sistemul public, pentru tineri si cei care erau in somaj de mult timp.
 
Lucrurile nu au evoluat insa tocmai conform planului si, de unde odata era invidiata Europei pentru traiul bun pe care il oferea, Franta a ajuns acum sa se confrunte cu probleme din ce in ce mai mari.
 
Pana la sfarsitul lui 2014, cheltuielile publice ale Frantei le vor depasi pe cele ale Danemarcei, clasand tara pe o prima pozitie deloc de dorit. Mai exact, acestea se vor ridica la 57% din produsul intern brut, scrie The Telegraph.
 
Guvernul are astfel nevoie de bani cash si singura metoda gasita ca sa faca rost de ei a fost impovararea populatiei cu taxe peste taxe, lucru ce a trimis deja peste hotare mii de cetateni. Conform sondajelor, un numar si mai mare au de gand sa urmeze aceeasi cale. Cei mai multi se indreapta spre Marea Britanie, urcand semnificativ pretul caselor din Regat si batandu-se pe putinele licee cu specific frantuzesc.
 
Nu e vorba doar ca oamenii nu vor sa fie tratati ca niste infractori, numai pentru ca au succes. Dar intr-un mediu atat de instabil din punct de vedere al taxelor, este imposibil sa faci afaceri. Nu poti sa cumperi, nu poti sa vinzi, nu poti sa angajezi, nu poti sa dai afara”, spune un bancher francez, mutat de curand in Londra.
 
Astazi, un absolvent din patru vrea sa emigreze din Franta, dar, in functie de specialitatea pe care o termina, exista si facultati ai caror studenti au planuri de plecare in afara granitei in proportie de 100%. O treime dintre tinerii francezi cunosc limba engleza, lucru surprinzator pentru un popor atat de ancorat in traditie si nationalism. Asa ca universitatile din tara s-au repliat si ele pentru a raspunde cererii si cele mai multe ofera acum cursuri in engleza, o alegere revoltatoare si de neimaginat pentru Academia franceza.
 
Intre timp, strainii bogati cumpara proprietati de lux la Paris. Revenirea cumparatorilor bogati din Orientul Mijlociu, SUA si Rusia, impreuna cu o scadere de peste 10% a preturilor intr-un an, au revigorat piata imobiliara de lux din capitala, in blocaj dupa plecarea multor francezi instariti din cauza taxelor ridicate.
 
"Am avut 12 luni groaznice intre aprilie 2012 si aprilie 2013. (...) Piata s-a trezit insa in urma scaderii preturilor. Strainii se uita din nou la Franta, pentru ca si-au dat seama ca, in final, iadul taxelor este pentru noi si nu pentru ei", a declarat Charles-Marie Jottras, presedintele Daniel Feau, firma afiliata Christie’s International Real Estate.
 
In timp ce datele furnizate de notari arata ca numarul apartamentelor vandute in prima jumatate a anului este cu 22% sub media ultimilor zece ani, tranzactiile au inregistrat in trimestrul al doilea o crestere de 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Strainii au cumparat 7,7% din casele vandute in Paris in prima jumatate a anului, aproape de recordul de 8% inregistrat in 2003 si 2008 si in urcare de la 7,3% anul trecut.
 
Valoarea totala a proprietatilor scoase la vanzare de firma Daniel Feau a crescut in primul trimestru cu 42% fata de perioada simlara a anului trecut, la 5,4 miliarde de euro, insa in lunile urmatoare a coborat usor, a spus Jottras.