'Timpul preseaza, trebuie sa ajungem la un acord inainte ca Grecia sa ramana fara lichiditati. Fiecare saptamana si fiecare zi conteaza', a declarat Steinmeier, la finalul intrevederii cu omologul sau portughez Rui Machete.

Guvernul german 'este in favoarea mentinerii Greciei in zona euro'. 'Acesta este obiectivul nostru, insa el va fi realizabil doar daca Grecia isi va aduce contributia', a avertizat Steinmeier.

'Daca Grecia va parasi zona euro, nu vor exista castigatori. Grecia trebuie sa fie constienta de consecintele economice' ale unei iesiri din zona euro, iar 'Europa ar fi tinta criticilor daca nu vom reusi sa rezolvam problema Greciei', a insistat ministrul de externe al Germaniei.

In opinia lui Steinmeier, 'exista numeroase motive temeinice pentru a continua incercarile de a ajunge la un acord ce presupune ca Grecia sa-si respecte angajamentele'.

Dupa lungi negocieri care dureaza din februarie, o sursa guvernamentala greaca a dezvaluit, miercuri, existenta unei schite de acord intre echipele tehnice ale guvernului grec si creditorii europeni. Echipele tehnice ale grupului de lucru 'au inceput astazi, la Bruxelles, lucrul la redactarea unui acord', in special asupra unei revizuiri a sistemului de pensii din Grecia, potrivit acestei surse.

Steinmeier, care nu a comentat aceste informatii, a laudat de asemenea 'reformele impresionante' puse in aplicare de Portugalia in cadrul programului sau de asistenta internationala. 'Eforturile au fost rasplatite. Portugalia poate servi drept exemplu in Europa si zboara deja cu propriile aripi', a subliniat seful diplomatiei germane, aflat intr-o vizita oficiala de doua zile la Lisabona.

Portugalia a recastigat complet accesul la pietele de imprumuturi, dupa ce a iesit, in urma cu un an, din programul de ajutorare in valoare de 78 de miliarde de euro acordat de UE si FMI in schimbul unor masuri severe de austeritate.

Grecii au retras din banci 5 mld. euro, in aprilie

Iesirile din depozitele bancilor elene s-au accelerat la cinci miliarde de euro (5,44 miliarde de dolari) in aprilie, de la 1,91 miliarde de euro in martie, din cauza temerilor privind incapacitatea tarii de a-si achita datoriile, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

In ianuarie si februarie, iesirile din depozite s-au ridicat la 12,25 miliarde de euro si, respectiv, 7,57 miliarde de euro in februarie.

"Ultima saptamana din mai a fost mult mai dificila comparativ cu precedenta, iesirile zilnice de numerar ajungand la 200-300 milioane de euro', sustin sursele.

Accelerarea retragerilor a fost provocata si de speculatiile privind introducerea unor restrictii asupra miscarilor de capital. Purtatorul de cuvant al Guvernului de la Atena a dezmintit un astfel de scenariu.

Din cauza temerilor privind iesirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice si juridice si-au retras banii din banci, inregistrandu-se in februarie cel mai scazut nivel al depozitelor bancare din 2005, ceea ce a fortat bancile elene sa devina dependente de finantarea de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei.

Vineri, Banca Centrala Europeana a mentinut plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni la 80,2 miliarde de euro (87,6 miliarde de dolari). Capitalul tampon de lichiditate s-a mentinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel incat Banca Centrala a Greciei si BCE sa poata reactiona in caz de urgenta.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.