Cipru si Rusia se pregatesc astazi sa intre intr-o noua runda de negocieri cu privire la imprumutul de mai multe miliarde de dolari pe care Moscova este dispusa sa il acorde.   

Prim-ministrul Ciprului, Michalis Sarris, a declarat pentru agentia de presa RIA Novosti ca delegatia sa negociaza termenii ajutorului financiar, in schimbul unor actiuni din bancile tarii, dar mai ales a rezervelor de gaz ale insulei.

"Cautam, intr-adevar, sprijin, dar intr-un mod in care sa fie profitabil si pentru Rusia. In timpul discutiilor au fost puse foarte multe conditii, legate de banci, gaz natural si alte bunuri, pe baza carora putem trata cu Rusia", a spus Michalis Sarris.  

Dar rezervele de gaz ale Ciprului ar putea sa nu fie atat de usor de instrainat. Turcia s-ar putea opune intelegerii, cu atat mai mult cu cat tara nu a recunoscut niciodata actualele granite maritime ale insulei, de la divizarea acesteia din 1974.   

In ultimii ani, Cipru a devenit o alternativa promitatoare pentru livrarea de gaz in Europa. In 2011, compania Noble Energy, cu sediul in Texas, a inceput procesul de extractie in sudul insulei, anuntand mai tarziu in acelasi an ca a descoperit in zona aproape 200 de miliarde de metri cub de gaz.

Dupa ce a respins propunerea de bailout a Uniunii, Ciprul ar fi primit o oferta din partea gigantului rusesc Gazprom, prin care compania de stat ii acorda imprumutul de care tara avea nevoie, in schimbul dreptului de a dispune de rezervele sale de gaz natural. Purtatorul de cuvant al Gazprom a negat informatia, insa zvonurile persista. O televiziune cipriota, citata de site-ul CNS news, a  anuntat ca oficialii companiei ar fi inaintat aceasta oferta presedintelui Nicos Anastasiades duminica seara.

Mai mult, potrivit Daily Mail, Rusia a ochit Cipru si din perspectiva unor oportunitati de stabilire a unei baze navale. Marina ruseasca are deja in zona o astfel de baza, in portul sirian Tartus, dar existenta acesteia ar putea fi pusa in pericol, in cazul in care ar pica regimul Assad. 

Parlamentul cipriot a respins saptamana aceasta o taxa pe depozite bancare, conditie impusa de statele zonei euro pentru un pachet de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro. Autoritatile au fost nevoite sa inchida bancile pana marti, pentru a impiedica eventuale retrageri masive de depozite.

Citeste si:

Tarile care pot lua urma Ciprului in spirala bancara. "Daca pentru un stat mic, UE adopta o asa masura, la ce sa ne asteptam in cazul prabusirii unei puteri?"

Rusia poate taia Germaniei gazele din cauza pierderilor oligarhilor in Cipru. Cati bani tin acestia in bancile din insula

Conditiile salvarii Ciprului, lectia pe care Germania a dat-o Europei, ca sa arate cine detine puterea 

Zona euro nu se razgandeste. Cipru sa taxeze depozitele bancare. „Aplicam planul A. Fiecare sa-si asume responsabilitatile"

Consternare in Cipru, dupa incheierea acordului de finantare externa. Prima tara din UE care se salveaza de la faliment cu banii depusi de propriii cetateni in banci

UE mai salveaza o tara de la faliment. Cipru primeste un ajutor de 10 mld. euro, dupa 10 ore de negocieri dure la Bruxelles