Agentia de evaluare financiara a retrogradat cele patru banci cu cate o treapta, in urma unei evaluari a celor mai mari opt banci din SUA care a inceput in luna august.

Astfel, ratingul Goldman Sachs a fost coborat de la "A3" la "Baa1", JPMorgan de la "A2" la "A3", Morgan Stanley de la "Baa1" la "Baa2", respectiv Bank of New York de la "Aa3" la "A1".

Contactati de Bloomberg, reprezentantii celor patru institutii financiare au refuzat sa comenteze.

Moody's a confirmat totodata ratingurile bancilor Bank of America, Citigroup, Wells Fargo si State Street Corp.

Autoritatile americane de reglementare a sectorului bancar lucreaza la un proiect prin care doresc sa legifereze restructurarea sau lichidarea ordonata a bancilor, oricat de mari, fara a fi necesara utilizatea de fonduri publice. Astfel, prabusirea unei banci ar genera pierderi pentru investitori si ar putea presupune convertirea obligatiunilor in capital.

"Consideram ca autoritatile americane de reglementare bancara au facut progrese semnificative in ceea ce priveste stabilirea unui cadru credibil de rezolutie a unei banci mari ajunse in situatie de criza. In loc de a utiliza fonduri publice pentru a salva o astfel de institutie, anticipam ca creditorii holdingurilor bancare vor participa la o procedura de bail-in si astfel vor suporta cea mai mare parte din povara recapitalizarii unei banci aflate in dificultate", a declarat intr-un comunicat Robert Young, director in cadrul Moody's.

Diferenta dintre randamentul obligatiunilor in dolari emise de bancile americane si costul titlurilor de stat SUA cu maturitate similara a scazut in acest an cu 0,29 punce procentuale, la 1,38 puncte procentuale. In acelasi timp, finantarea prin obligatiuni costa companiile americane cu 1,46 puncte mai mult decat obligatiunile guvernamentale, in scadere cu 0,08 puncte procentuale fata de finele anului trecut.