Americanii au inregistrat progrese semnificative in privinta recuperarii pierderilor cauzate de declinul pietei imobiliare si de recesiunea din decembrie 2007- iunie 2009, care au decimat activele unei mari parti a populatiei, potrivit unui raport publicat de Rezerva Federala a SUA (Fed) si citat de Wall Street Journal, scrie Mediafax.

Recuperarea, desi de amploare, are un impact pozitiv redus asupra economiei, intrucat exclude tot mai mult americanii din calsa de mijloc si pe cei cu venituri reduse.

"Inegalitatea in privinta veniturilor a crescut de-a lungul timpului. Cresterile de avere sunt mari, dar nu sunt urmate si de cheltuielile de consum", a declarat William Emmons, economist-sef la Rezerva Federala din St. Louis.

Mare parte din cresterea averii populatiei a fost sustinuta anul trecut de evolutia bursei americane, cu un avans de 30% al indicelui S&P 500.

De preturile mai mari ale actiunilor au profitat, insa, in mod disproportionat americanii bogati. Valoarea actiunilor si fondurilor mutuale detinute de gospodariile SUA a crescut cu 5.600 de miliarde de dolari anul trecut, in timp ce valoarea locuintelor - cel mai important activ al multor americani din clasa de mijloc - a urcat cu circa 2.300 de miliarde de dolari, arata raportul Fed.

Ponderea actiunilor si obligatiunilor in averea totala a americanilor se situeaza la 35%.

O alta categorie care inregistreaza o crestere disproportionata a activelor este cea a varstnicilor, potrivit Wall Street Journal. Atat varstnicii, cat si bogatii, sunt insa inclinati mai putin sa cheltuiasca si mai mult sa economiseasca, a spus Emmons.

Familiile tinere, in special, raman in continuare in urma in privinta recuperarii averii pierdute in timpul crizei.

Numarul milionarilor din SUA a atins un nou record, de 9,63 milioane

Numarul gospodariilor cu avere neta de peste un milion de dolari, excluzand valoarea locuintei, a crescut anul trecut la 9,63 milioane, un nou record, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Spectrem Group, citat de CNN.

In anul anterior, numarul gospodariilor cu active nete mai mari de un milion de dolari era cu aproximativ 600.000 mai mic.

In 2013, numarul de milionari a depasit pentru prima data maximul perioadei de dinaintea recesiunii, de 9,2 milioane, inregistrat in 2007, arata studiul.

Criza financiara si colapsul burselor a cauzat declinul puternic al numarului de milionari, la 6,7 milioane in 2008.

"In ultimii ani am inregistrat o crestere continua, dar 2013 este primul an in care am trecut in sfarsit peste nivelul anterior crizei economice", a declarat George Walper, presedinte al Spectrem Group.

Cresterea bursei americane la un nivel record anul trecut si imbunatatirea situatiei pe piata imobiliara i-au ajutat pe bogati sa-si sporeasca averile.