"Trupele ucrainene au localizat si au atacat vehiculele militare intrate in cursul noptii printr-o zona a frontierei aflata sub controlul insurgentilor", a declarat Andrei Lisenko, purtatorul de cuvant al armatei ucrainene.

"Militarii ucraineni au distrus vehicule militare ruse, fiind vizati de focuri de artilerie, inclusiv de pe teritoriul Rusiei", a precizat oficialul militar ucrainean.

Presedintia Ucrainei a confirmat ca o mare parte a vehiculelor militare ruse au fost distruse de armata ucraineana. "O mare parte a convoiului a fost distrusa de artileria ucraineana", a comunicat Presedintia de la Kiev, citata de AFP, scrie Mediafax.

Presedintele Petro Porosenko a discutat prin telefon despre situatie cu premierul Marii Britanii, David Cameron.

Moscova: “Fortele ucrainene distrug fantome”

"Niciun convoi rusesc nu a traversat granita cu Ucraina", afirma raspicat Moscova, acuzand fortele ucrainene ca ''distrug fantome''.

Informatiile despre intrarea unui convoi militar rusesc printr-un punct de frontiera controlat de separatisti au reaprins temerile ca Rusia va invada Ucraina. Informatiile au fost confirmate de NATO, dar nu si de Statele Unite. In acest context tensionat, ministrii de externe rus si ucrainean se intalnesc duminica la Berlin.

Cum era de asteptat, Moscova a respins insa acuzatiile. Insa declaratiile facute cu o zi inainte in Crimeea de presedintele Vladimir Putin nu sunt deloc linistitoare: ''Toti partenerii nostri din lume ar trebui sa inteleaga ca Rusia, ca orice alta tara mare, puternica si suverana, are diferite mijloace de a-si proteja interesele nationale, inclusiv forta militara''.

Ucraina sustine de cateva zile ca riscul unei interventii ruse pe teritoriul sau s-a accentuat. Dupa informatiile de vineri, 15 august 2014, cancelarul german i-a telefonat lui Vladimir Putin si i-a cerut puna capat fluxului de material militar, consilieri militari si personal inarmat care trec frontiera cu Ucraina.

Presedintele Traian Basescu a discutat la telefon cu vicepresedintele american Joe Biden si amandoi au atras atentia ca orice incercare a Rusiei a interveni in Ucraina sub paravanul asistentei umanitare va fi o incalcare a dreptului international. Acelasi mesaj a venit de la ministrii de externe UE.

Atentia tuturor s-a indreptat zilele acestea spre un convoi de ajutoare trimis de Moscova pentru civilii din estul Ucrainei. Moscova a chemat jurnalistii sa vada cu ochii lor continutul camioanelor.

Ucraina se teme ca in camioane se afla arme si combustibil pentru separatisti. Camioanele se afla in continuare la 30 de kilometri de Donetsk. Intre timp, Kievul a trimis propriul convoi cu ajutoare pentru civilii din estul separatist, iar fortele ucrainene au intrat in Luhansk.

Bursele de la New York si cele europene si pretul aurului, in declin

Imediat dupa aparitia stirii despre bombardamentele din estul Ucrainei, vineri seara, pietele financiare din SUA si Europa si pretul aurului erau in scadere, scrie CNBC. Rubla s-a depreciat, de asemenea, in raport cu euro si dolarul.

“Daca raportarile sunt adevarate si daca exista un schimb de focuri intre Rusia si Ucraina, aceasta este o lovitura in calmul aparent de pana acum. Inca nu stim cat de serioasa este situatia, dar daca se ajunge la violenta, acest lucru va afecta cu siguranta si pietele financiare”, a declarat Jim McDonald, strategist sef la NorthernTrust.

Bursa de la New York, desi deschisese sedinta de vineri pe crestere, a scazut ulterior, pierzand tot avansul castigat anterior, scrie Reuters. Indicele Dow Jones a pierdut 63,19 puncte (0,38%), pana la 16.650,39, in timp ce S&P 500 a pirdut 4,95 puncte (0,25%), pana la 1.950,23, iar Nasdaq Composite a scazut cu 1,97 puncte (0,04%),

Indicele FTSEurofirst 300 a scazut cu 0,3%, pana la 1.324,4 puncte, de la o valoare de 1.340,88.

"Trebuie sa fim mereu atenti la ce se intampla din punct de vedere geopolitic, pietele pot fi influentate din aceasta cauza," a spus Richard Sichel, director de investitii la Philadelphia Trust.

Vineri dimineata, Ucraina a denuntat incursiunea unui convoi militar rus pe teritoriul sau, pe la un post de frontiera aflat sub controlul separatistilor prorusi, in zona Donetk.

"Un convoi militar rus a trecut frontiera prin punctul vamal Izvarin", a declarat pentru AFP Oleksii Dmitraskivski, un purtator de cuvant al operatiunii militare ucrainene din est. "Nu dispunem de informatii privind numarul de vehicule din acest convoi", a adaugat el.

Un alt convoi "umanitar" rus, format din aproape 300 de camioane, este stationat la frontiera dintre Rusia si Ucraina, vehiculele fiind verificate de politia ucraineana.

NATO indeamna Rusia sa nu atace militar Ucraina

Anterior, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, declarase ca Rusia a efectuat o incursiune militara in estul Ucrainei si a indemnat Moscova sa retraga imediat vehiculele militare si trupele stationate in apropierea frontierei ucrainene.

"In cursul noptii, am asistat la o incursiune rusa, o trecere a frontierei ucrainene", a declarat Rasmussen la Copenhaga, citat de agentia DPA, scrie Mediafax.

"Acest lucru confirma faptul ca exista un flux continuu de armament si combatanti in estul Ucrainei. Este o dovada clara privind implicarea permanenta a Rusiei in destabilizarea estului Ucrainei", a adaugat secretarul general NATO.

"Rusia trebuie sa retraga trupele de la frontierele Ucrainei, sa opreasca traficul de armament, trecerea combatantilor si a banilor in Ucraina, sa inceteze sustinerea acordata separatistilor din estul Ucrainei si sa initieze un dialog constructiv cu Administratia de la Kiev", a spus Rasmussen.

UE someaza Rusia sa inceteze "ostilitatile" la frontiera cu Ucraina

Ministrii de Externe ai statelor UE someaza Rusia "sa inceteze imediat ostilitatile" la frontiera cu Ucraina, in contextul in care un convoi militar rus a patruns pe teritoriul ucrainean, fiind atacat de armata.

"Rusia trebuie sa inceteze imediat ostilitatile la frontiera cu Ucraina. Rusia trebuie sa retraga trupele stationate la frontiera", au cerut ministrii de Externe ai statelor UE, reuniti la Bruxelles.

Ambasadorul Rusiei in Marea Britanie, Aleksandr Iakovenko, a fost convocat la Ministerul britanic de Externe "pentru a clarifica informatiile privind incursiunea militara rusa in Ucraina", anunta diplomatia britanica, citata de AFP, potrivit Mediafax.

"Ambasadorul Rusiei, Aleksandr Iakovenko, a fost convocat pentru a clarifica informatiile privind o incursiune militara rusa in Ucraina si privind aducerea, in mod permament, a echipamentelor militare in zona frontierei", precizeaza Ministerul britanic de Externe.

Potrivit jurnalistilor de la cotidienele britanice The Guardian si Daily Telegraph, aflati in zona, 23 de vehicule blindate pentru transport de trupe, camioane de combustibil si alte vehicule logistice cu numere de inmatriculare militare rusesti au traversat frontiera joi seara, cu putin inainte de ora 22.00 (21.00, ora Romaniei).

Aceasta miscare a fost observata de la postul de frontiera rus Donetk, de langa postul de frontiera ucrainean Izvarin. Prin postul de trecere a frontierei Donetk trebuie sa treaca un convoi umanitar rusesc controversat, destinat populatiei din estul Ucrainei afectata de conflict.

Jurnalistii AFP au observat la randul lor vineri dimineata, de partea rusa, o coloana de zece transportoare blindate de trupe rusesti indreptandu-se spre postul de frontiera Donetk din Rusia. Blindatele rusesti se deplasau in sudul Rusiei, in apropiere de frontiera ucraineana si de locul in care sunt stationate aproape 300 de camioane cu ajutor umanitar rusesc destinat populatiei afectate de conflictul din estul Ucrainei.