Australia este de asteptat sa isi atinga limita curenta de 300 miliarde de dolari australieni pana in decembrie, asa ca executivul nou ales vrea sa ridice acest plafon pana la 500 miliarde (486 miliarde dolari americani).   

Liderii australieni spun ca masura este necesara pentru a evita o situatie similara evenimentelor recente din SUA.   

Mai devreme luna aceasta, guvernul american a fost partial inchis vreme de 16 zile, dupa ce democratii si republicanii nu au reusit sa ajunga la un acord in ceea ce priveste bugetul tarii si limita de indatorare. Problema a fost rezolvata abia saptamana trecuta, in al doisprezecelea ceas, cand Congresul s-a grabit sa aprobe o intelegere temporara pentru ridicarea plafonului pana la sfarsitul primei saptamani din februarie 2014.  

"Limita de indatorare trebuie stabilita in asa fel incat sa permita suficient spatiu de manevra si sa asigure stabilitatea si siguranta pentru pietele financiare asupra capacitatii guvernului de a isi finanta operatiunile in viitorul apropiat. Cazul SUA este cel mai bun exemplu ca sa ne dam seama cat de importanta este increderea pentru stabilitate si siguranta", explica Joe Hockey, de la Trezoreria Australiei.  

Pietele financiare au fost serios afectate de inchiderea guvernului american, care a adus tara mai aproape de un eventual default. In schimb, anuntul Australiei nu a starnit mari reactii in piata.

Australia are un rating AAA, ceea ce inseamna ca este privit drept unul dintre cele mai sigure pentru investitii de catre agentiile de rating, dar si de catre companii, care analizeaza riscurile asociate cu imprumuturile efectuate de guvern. In plus, datoria totala a tarii, ca procentaj din PIB, este relativ mica daca e sa o comparam cu a altor economii dezvoltate.  

Potrivit Fondului Monetar International, este de asteptat ca datoria Australiei sa ajunga undeva la 30% anul acesta. Prin comparatie, Marea Britanie se confrunta cu o datorie publica de 92%, iar Statele Unite ale Americii stau si mai prost, cu un procent de indatorare de 106%.   

Insa australienii nu se culca pe o ureche, iar Hockey sustine ca guvernul este cat se poate de determinat sa tina nivelurile de indatorare in niste limite rezonabile.  

"Nu ne vom permite sa ajungem intr-o pozitie ca cea in care se afla acum Statele Unite, acolo unde este o nesiguranta majora privind capacitatea tarii de a se sustine prin mijloace proprii", a declarat reprezentantul Trezoreriei pentru Australian Broadcasting Corporation.  

Premierul Tony Abbott are programata prima sedinta in Parlament la sfarsitul lunii octombrie, ceea ce da un ragaz de aproximativ sase saptamani guvernului pentru a trece legea necesara ridicarii plafonului. Pe ordinea de zi este trecut si un audit guvernamental mandatat de Trezorerie, menit sa aduca o eficientizare a serviciilor si sa reduca din cheltuielile inutile.