Averile asiaticilor cu active lichide de minim 1 milion de dolari vor urca la 15.900 de miliarde de dolari pana in 2015, de la 12.000 de miliarde de dolari anul trecut, se arata in raportul Asia-Pacific Wealth 2013, citat de Bloomberg, transmite Mediafax. 

Nord-americanii bogati detineau in 2012 active de acest fel in valoare de 12.700 de miliarde de dolari. 

Japonia, a carei piata de capital a avut in acest an cea mai buna performanta la nivel mondial, este tara in care se afla peste jumatate din milionarii asiatici si va fi motorul prosperitatii regionale, alimentat de politicile de stimulare aplicate de premierul Shinzo Abe.  Anul trecut, averile milionarilor japonezi au crescut cu 5,2%, cel mai lent ritm din cele 18 tari analizate in raport. 

"In pofida cresterii modeste din ultimii ani, Japonia ramane o forta puternica pe piata. Imbunatatirea perspectivelor ar putea incuraja japonezii bogati sa isi converteasca detinerile de numerar in actiuni, stimuland astfel cresterea averilor in regiunea cu economie matura a Asiei", potrivit raportului. 

Activele milionarilor din Asia-Pacific au crescut intr-o perioada de cinci ani incheiata in 2012 cu un ritm anual de 4,9%, de trei ori mai rapid decat in America de Nord, unde se afla cea mai mare concentrare a averilor milionarilor. 

Numarul bogatilor din Asia-Pacific a urcat anul trecut cu 9,4%, la 3,68 milioane persoane, fiind pe locul al doilea dupa America de Nord, unde a avut loc o crestere de 11,5%, la 3,73 milioane persoane, potrivit World Wealth Report, publicat in iunie. 

Cresterea mai lenta a numarului de milionari asiatici de anul trecut va fi doar temporara, iar regiunea va ajunge pe primul loc la nivel mondial cel mai devreme in 2014, se arata in raport.