Scenariul de baza privind evolutia economica din Rusia ia in calcul un pret mediu al petrolului de 53 dolari/baril, potrivit raportului Bancii Mondiale, intitulat "Rasaritul unei noi ere?". 

In situatia in care pretul petrolului va scadea la 45 dolari/baril, PIB-ul Rusiei se va contracta in acest an cu 4,6%, potrivit institutiei bancare.

Alternativ, o cotatie medie apropiata de cea actuala, de aproximativ 65 dolari/baril, ar putea incetini scaderea economiei la 2,9%. 

Economia Rusiei a fost puternic afectata in ultimul an de scaderea cotatiilor petrolului, dar si de deprecierea semnificativa a rublei fata de dolar si euro si de sanctiunile economice internationale, care au limitat accesul companiilor rusesti la finantare pe pietele externe, in replica la decizia Moscovei de a anexa Crimeea. 

Institutia bancara apreciaza ca sanctiunile impotriva Rusiei vor continua sa afecteze negativ evolutia economiei. 

"Declinul pretului petrolului si setul de sanctiuni mai stricte s-au produs spre finele anului 2014, astfel ca efectul asupra economiei Rusiei a inceput sa fie resimtit in ultimul trimestru al anului. Este probabil ca impactul sa fie mai puternic in acest an si in 2016", potrivit raportului. 

Banca Mondiala a salutat reactiile "rapide si adecvate" ale Bancii Rusiei si ale guvernului de la Moscova la socurile economice si politice din 2014, care au ajutat Rusia sa evite intrarea in recesiune.  Cu toate acestea, nivelul ridicat al inflatiei, precum si scaderea consumului intern si a investitiilor vor avea o contributie negativa la formarea PIB-ului in acest an, potrivit raportului. 

Pentru 2016, Banca Mondiala estimeaza o contractie economica in Rusia de 0,3%.