Banca centrala a majorat de la 6,5% la 9,5% rata dobanzii la care imprumuta bani bancilor comerciale, insa impactul va fi limitat in urmatoarele saptamani, investitorii fiind concentrati mai mult pe capacitatea tarii de a-si refinanta datoriile decat pe randamentele pe care le pot obtine, a afirmat Neil Azous, fondatorul firmei de cercetare Rareview Macro, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

Conducerea Bancii Ucrainei a afirmat ca majorarea dobanzii, cea mai puternica de la intrarea Rusiei in incapacitate de plata in 1998, ar trebui sa opreasca deprecierea puternica a grivnei, care risca sa accelereze inflatia si sa perturbe pietele monetare.

Investitorii retrag bani din Ucraina, punand o presiune si mai mare pe rezervele valutare, concomitent cu accentuarea temerilor ca Rusia ar putea incerca sa anexeze noi teritorii ucrainene, dupa preluarea regiunii Crimeea in martie.
"Chiar daca unii investitori se vor intoarce intr-o prima faza, din cauza marjei mai mari, nu va exista un impact pe termen mediu. Nu trebuie uitat ca este necesara o restructurare semnificativa a datoriei, din cauza scadentelor mari", a spus Azous.

Grivna s-a apreciat cu 0,1%, la 12,7 dolari luni, dupa decizia bancii centrale, desi s-a aflat in declin cu pana la 4% inainte de anunt, potrivit Bloomberg. Moneda Ucrainei a pierdut in acest an peste o treime din valoare, cea mai ampla depreciere in randul a 169 de monede urmarite de Bloomberg. Banca centrala a evitat interventiile in piata valutara incepand din februarie, dupa ce rezervele s-au prabusit la 15,1 miliarde de dolari, de la 31,7 miliarde de dolari in aprilie 2012.

Banca Ucrainei a majorat, de asemenea, si rata de refinantare overnight cu garantii constand in obligatiuni ale guvernului ucrainean, de la 7,5% la 14,5%.

Ucraina a semnat un acord preliminar cu FMI in martie pentru imprumuturi de pana la 18 miliarde de dolari pe parcursul a doi ani, urmand ca finantarea internationala deblocata prin aceasta intelegere sa totalizeze pana la 27 miliarde de dolari.
Discutiile privind refinantarea au fost puse in umbra de escaladarea tensiunilor in estul Ucrainei, unde fortele de securitate ucrainene se lupta cu forte proruse care au ocupat cladiri guvernamentale si sectii de politie. NATO estimeaza ca Rusia are 40.000 de soldati la granita cu Ucraina.

"Nu cred ca majorarea dobanzii de catre Banca Ucrainei va avea un impact de luat in seama pe termen scurt. Decizia este in mare parte simbolica. Orice incetinire a vanzarii grivnei va fi determinata intr-o masura mult mai mare de ceea ce se crede ca va face Putin in continuare", a declarat Frank Braddock, manager la firma de administrare de active JHS Capital Advisors.

Seful bancii centrale, Stepan Kubiv, a declarat duminica, ca grivna se va intari odata cu obtinerea ajutorului financiar international si combaterea speculei pe cursul valutar. Banca estimeaza pentru acest an un curs de 10,5 grivne pentru un dolar, la fel ca guvernul de la Kiev.

Caracatita” retailului. Cele 10 companii care conduc, de fapt, lumea