Capitalul tampon de lichiditate s-a mentinut la aproximativ 3,5 miliarde de euro, astfel incat Banca Centrala a Greciei si BCE sa poata reactiona in caz de urgenta, sustin sursele, transmite Agerpres.

Majorarea finantarii de urgenta pentru bancile din Grecia vine dupa ce, luni, ministrii de Finante din zona euro au declarat ca sunt necesare "mai multe eforturi" pentru a se ajunge la un acord care sa permita deblocarea unei transe de 7,2 miliarde euro din programul de asistenta, bani de care Atena are nevoie pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. 

In total, Grecia are de rambursat aproape un miliard de euro catre FMI in mai si aproape sapte miliarde de euro catre BCE pana in august si exista ingrijorari ca Guvernul de la Atena va rata aceste plati, o situatie fara precedent, care ar putea pune sub semnul intrebarii apartenenta Greciei la zona euro. 

Din cauza temerilor unui Grexit, persoanele fizice si juridice si-au retras banii din banci. Cel mai scazut nivel al depozitelor bancare din 2005 s-a inregistrat acum trei luni, iar asta a fortat bancile elene sa devina dependente de finantarea de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei. 

La inceputul acestui an, BCE a incetat sa mai accepte obligatiuni grecesti drept garantii pentru creditele acordate bancilor comerciale, ceea ce inseamna ca sarcina finantarii bancilor grecesti a cazut pe Banca Centrala a Greciei.