Reprezentantii BCE nu au comentat informatia.

In cadrul programului BCE de asistenta financiara de urgenta (ELA) banca centrala a Greciei acorda imprumuturi institutiilor financiare elene. Imprumuturile au dobanzi mai mari decat imprumuturile standard ale BCE, iar riscul de creditare revine statului elen.

Bancile din Grecia au fost obligate, in februarie, sa recurga la programul ELA, dupa ce BCE a suspendat o exceptie care permitea bancilor sa foloseasca obligatiunile guvernamentale drept garantii pentru imprumuturile de la Banca Centrala Europeana.

In presa au aparut informatii potrivit carora BCE ar analiza diferite modalitati pentru a reduce finantarile acordate bancilor din Grecia prin programul de asistenta financiara de urgenta ELA.

Printre masurile analizate de BCE pentru limitarea finantarilor se numara reducerea sumei maxime care poate fi accesata prin ELA, precum si majorarea nivelul de "haircut" (marja care se deduce din valoarea de piata a activelor eligibile pentru a se obtine valoarea ajustata a acestora) pentru garantiile depuse de bancile din Grecia.

Grecia mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar in valoare de 240 de miliarde de euro incheiat in 2010 cu FMI, UE si BCE, insa creditorii tarii au conditionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul de la Atena refuza sa le implementeze pentru a nu impovara si mai mult populatia.

Ministrii din zona euro au cerut de mai multe ori guvernului elen sa revizuiasca lista de reforme trimisa in urma acordului incheiat cu creditorii internationali in luna februarie, intrucat masurile propuse nu sunt suficient de concrete.

In acest sens, Benoit Coeure, membru in Consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat ca exista "un progres concret" in negocierile cu Grecia. Ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, a declarat marti ca guvernul de la Atena si creditorii sai internationali au inceput sa reduca diferentele de viziune, intrucat ambele parti inteleg ca cea mai buna sansa pentru a ajunge la un acord este compromisul, potrivit Bloomberg.

Grecia risca sa ramana fara bani si sa nu-si mai poata plati datoriile pe care trebuie sa le achite FMI in mai si iunie, in lipsa unei finantari suplimentare din partea creditorilor externi. In aceste conditii, guvernul elen a emis luni un ordin prin care obliga institutiile statului sa isi transfere rezervele de numerar la banca centrala. Decizia de a confisca, practic, rezervele de numerar depozitate in prezent la bancile comerciale ar putea aduce guvernului circa 2 miliarde de euro, au declarat doua persoane apropiate situatiei.

Costurile de finantare ale Greciei pe pietele externe au atins marti noi recorduri. Randamentul obligatiunilor pe doi ani a urcat la peste 28,5%, cel mai ridicat nivel pentru o asemenea maturitate, in timp ce obligatiunile pe 10 ani aveau un randament de 13,32%, maximul ultimilor doi ani. O traiectorie inversa a randamentelor pentru obligatiuni, in care titlurile cu maturitate mai mica au un randament mai mare decat cele pe termen lung, arata ca investitorii estimeaza o probabilitate de default ridicata in cazul statului emitent, noteaza MarketWatch.

Noile propuneri ale guvernului elen vor fi analizate la o intalnire a ministrilor de finante ai statelor din zona euro la Riga, in Letonia, pe 24 aprilie.