Pentru a stimula cresterea economiei zonei euro, BCE a anuntat ca incepand din luna martie va achizitiona lunar obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro, pana in luna septembrie 2016.

Potrivit datelor comunicate luni, in luna aprilie 2015, BCE a achizitionat obligatiuni guvernamentale in valoare de 47,7 miliarde de euro, la care s-au adaugat obligatiuni acoperite in valoare de 11,5 miliarde de euro si titluri de valoare garantate cu active (ABS) in valoare de 1,16 miliarde de euro.

In urma achizitiilor facute in luna aprilie, BCE a ajuns sa detina un portofoliu de titluri de stat in valoare de 95,1 miliarde de euro (dintre care obligatiuni germane in valoare de 22,2 miliarde de euro, 17,4 miliarde de euro de obligatiuni franceze, 15,2 miliarde de euro titluri italiene si 10,9 miliarde de euro sub forma de titluri spaniole). De asemenea, maturitatea medie a titlurilor a scazut la 8,25 ani la finele lunii aprilie de la 8,56 ani la finele lunii martie.

Vicepresedintele BCE, Vitor Constancio, a afirmat luni ca institutia nu are de gand sa opreasca prematur programul sau de relaxare cantitativa demarat in luna martie, chiar daca economia europeana si-a revenit mai repede decat se anticipa.

Programul functioneaza bine. De ce ar trebui sa ne gandim la oprirea lui atunci cand inflatia este negativa, iar estimarile inflationiste sunt departe de obiectivul nostru pe termen mediu de aproape 2%?”, a spus Constancio.

Banca Centrala Europeana a inceput, din 9 martie, sa cumpere obligatiuni de la statele zin zona euro, in cadrul unui program de relaxare cantitativa, in valoare totala de 1.080 de miliarde de euro. BCE s-a angajat sa cumpere titluri guvernamentale in valoare de 60 de miliarde de euro/luna.

Adoptarea acestor masuri de achizitii de active este justificata de obiectivul BCE de mentinere a stabilitatii preturilor, in conditiile in care dobanda de politica monetara a ajuns la nivelul minim record de 0,05%.