Un acord informal in acest sens a fost convenit miercuri seara, in timpul unei intalniri la Frankfurt, la care au participat presedintele BCE, Mario Draghi, si guvernatorul Bancii Greciei, Yannis Stournaras, a declarat joi un oficial al bancii centrale elene.

Aprobarea planului, sustinut de majoritatea membrilor consiliului guvernatorilor BCE, are loc intr-un moment in care bursele europene, in special cea din Grecia, au fost afectate in ultimele cateva zile de temerile legate de perspectivele de redresare economica din Europa.

Un purtator de cuvant al BCE a afirmat intr-un comunicat ca decizia BCE reflecta imbunatatirea conditiilor din piata pentru obligatiunile elene folosite drept garantii, in acest an, si nu ca o reactie de moment a bancii fata de tensiunile aparute pe burse.

In urma deciziei, primele patru mari banci din Grecia, respectiv National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank, ar putea avea acces la o suma suplimentara de 12 miliarde de euro.

Chiar si cu intrarea in vigoare a deciziei, discount-ul aplicat obligatiunilor elene va fi mai mare decat cele aplicate obligatiunilor altor state din zona euro, a spus o persoana apropiata situatiei, care a adaugat ca masura era discutata de mai multe saptamani.

Investitorii au devenit tot mai ingrijorati in ultimele saptamani in legatura cu intentia autoritatilor elene de a incheia programul international de sprijin financiar la sfarsitul acestui an, cu 18 luni inainte de termen, ceea ce ar reduce controlul troicii creditorilor internationali asupra finantelor Greciei.

Din mai 2010, Grecia a beneficiat de doua programe de sprijin, in valoare totala de 240 de miliarde de euro, din partea guvernelor din zona euro si a FMI.