Bill Clinton se claseaza al 10-lea in top - intocmit pe baza activelor detinute de catre cei 43 de presedinti, ca de exemplu terenuri, economii stranse in timpul vietii, estimate in functie de castigurile obtinute la locurile de munca, mosteniri si bunuri imobile. El a obtinut venituri de milioane de dolari in urma scrierii unor carti si de peste 100 de milioane de dolari prin sustinerea unor conferinte. Sotia sa, fostul secretar de Stat Hillary Clinton, prezentata de analisti ca viitorul candidat democrat in alegerile prezidentiale din 2016, a inceput sa castige, la randul ei, la fel de bine.

Hillary Clinton ar fi primit in avans, pe o carte scrisa anul trecut, suma de 14 milioane de dolari, si a castigat sute de mii de dolari la fiecare conferinta sustinuta, o suma care rivalizeaza cu cea incasata de catre sotul ei, potrivit portalului. 24/7 Wall St. estimeaza averea neta a celor doi soti Clinton la suma de 55 de milioane de dolari.

In schimb, presedintele Barack Obama nu se afla printre cei mai bogati presedinti. E primeste un salariu lunar de 400.000 de dolari pe an care, desi generos, nu este nici macar pe aproape de salariile pe care le incaseaza unii directori executivi, comenteaza Huffington Post. Mai mult, salariul lui Obama a inregistrat o scadere fata de cel pe care-l incasa cand a preluat functia. In 2009, el declara un venit global de 5,5 milioane, iar in 2012 sub un milion. 24/7 Wall St. estimeaza venitul net al presedintelui actual la suma de 7,5 milioane de dolari.

Veniturile presedintilor americani sunt foarte diferite. Cel al lui George Washington, care ocupa locul doi in top, echivaleaza cu peste o jumatate de miliard la valoarea banilor din prezent. Pe de alta parte, mai multi presedinti au dat faliment. Averile lor au fost legate, adesea, de economia din perioada in care au condus tara. Astfel, primii cativa presedinti - pana la aproximativ 75 de ani dupa alegerea lui Washington - erau mari proprietari si faceau bani de pe urma pamantului, culturilor si specualtiilor cu marfuri, putand pierde totul in cativa ani din cauza recoltelor.

Din 1850, istoria financiara a presedintiei Statelor Unite intra intr-o noua epoca, incepand cu Millard Fillmore cei mai multi presedinti fiind avocati. Ei au reusit arareori sa stranga averi mari, iar veniturile proveneau aproape integral din salarii. Ei faceau parte din clasa de mijloc si s-au retras, uneori, fara sa aiba mijloacele de a se sustine intr-un stil de viata "prezidential". Buchanan, Lincoln, Johnson, Grant, Hayes si Garfield aveau averi modeste, atunci cand au incetat din viata.

La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, a avut loc o alta schimbare semnificativa la nivelul economiei. Corporatii importante in domeniul petrolului, minier, financiar si cailor ferate erau cele care le-au permis unora sa stranga averi importante. Familia Kennedy era bogata beneficiind de imperiul construit de catre Joseph Kennedy. De asemenea, Herbert Hoover a facut milioane de dolari de pe urma companiilor in domeniul mineritului.

Pana la inceputul secolului al XX-lea, averile multor presedinti, inclusiv Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy si cei doi Bush au avut la baza mosteniri.

John Fitzgeral Kennedy, cu o avere de un miliard de dolari, dar fara sa o mosteneasca de la tatal sau, se claseaza primul in Topul 10 intocmit de catre 24/7 Wall St. El este urmat de catre George Washington (525 milioane de dolari), Thomas Jefferson (212), Theodore Roosevelt (125), Andrew Jackson (119), James Madison (101), Lyndon Baines Johnson (98), Herbert Clark Hoover (75), Franklin Delano Roosevelt (60) si William Jefferson Clinton (55).