Cel mai recent exemplu este investitia de 716 milioane de dolari pe care Banca de Constructie a Chinei (CCB), un urias creditor de stat, a facut-o in Banca Braziliana Industriala si Comerciala, detinand de acum 72% din ea.  

Pretul special la care au fost cumparate actiunile ii face pe unii sa creada ca prin aceasta miscare CCB a profitat foarte mult. Iar printre ei, surprinzator, se numara chiar directorul unei alte banci din China.  

"Dorinta pentru investitii in Brazilia paleste. Sa operezi aici este acum o provocare uriasa. Opinia publica pare sa fie de multe ori impotriva investitiilor straine, ca si cum acestea ar face ca industria locala sa fie mai putin competitiva", a spus Zhang Dongxiang, CEO-ul diviziei din Brazilia a Bancii Chineze, pentru Reuters.  

Zhang pune grijile pe care le are in legatura cu investitiile din Brazilia pe seama politicilor protectioniste ale tarii, si a doamnei presedinte Dilma Rousseff.

Intr-o incercare de a mai umple cufere golite ale tarii, Rousseff a implementat niste politici controversate, precum taxarea masinilor fabricate in afara tarii si limitarea suprafetelor de teren ce pot fi cumparate de catre straini. Intre timp, alte companii, cum este cazul Huawei, parasesc Brazilia din cauza cresterii slabe. Aproximativ doua treimi din investitiile chineze in Brazilia, incepand din 2007, adica in jur de 70 de miliarde de dolari in diferite proiecte, au fost fie suspendate, fie anulate, noteaza Reuters, citata de Quartz.  

Brazilienii, in schimb, au o alta parere. Antreprenorii locali se plang de companiile din China, despre care spun ca trag de timp atunci cand incheie afaceri si ca sunt niste negociatori enervant de rabdatori, ori nu mai ajung sa isi respecte promisiunile financiare.  

Tensiunea dintre cele doua tari devine tot mai mare. Achizitia celei mai mari baze petroliere braziliene de catre China (in consortiu cu alte doua companii petroliere din Europa) a starnit violente in Rio de Janeiro, la sfarsitul lui octombrie.   

"Ce se intampla cand oamenii incep sa spuna <Stai putin, avem un urias deficit comercial cu China. Ei investesc 20 de miliarde de dolari si pun mana pe toate resursele noastre. Am devenit colonie?>”, spune Derek Scissors, de la Institutul de Afaceri American.  

O parte din furia poporului vine din faptul ca investitiile chineze nu au dus la adancirea legaturilor comerciale, care sa avantajeze sectorul productiei din Brazilia, asa cum se spera. Aproximativ 80% din exporturile Braziliei catre China vin din minereuri feroase, petrol si soia. China, pe de alta parte, si-a extins aria de produse si servicii exportate in Brazilia.   

Si, desi la prima vedere Brazilia pare ca primeste mai mult in urma relatiei comerciale cu China, faptul ca tara sta prost la capitolul productie o face sa isi piarda din competitivitate.

In ciuda situatiei tensionate, investitiile chineze vor continua deocamdata in Brazilia. Companiile de stat par sa isi mai fi pierdut din interes, dar cele private sunt in continuare in cautare de oportunitati. Motorul de cautare Baidu a intrat de curand in Brazilia, la cateva luni dupa ce Lenovo a cumparat o companie braziliana de electronice, pentru suma de 146,5 milioane de dolari. In plus, cele mai cumparate marci de masini in Brazilia nu sunt cele americane ori japoneze, ci cele chinezesti. Iar asta ar trebui sa fie considerat un semn bun de catre ambele tari, avand in vedere ca aceste companii pun pret pe Brazilia si ii intrevad potentialul dincolo de resursele naturale.