Cel mai elocvent exemplu al celor de la McKinsey este data.gov, un site lansat de administratia Obama in 2009, ce are in prezent peste 90.000 de date. Sunt pastrate acolo nasterile incepand cu 1879, pagubele provocate de uraganul Sandy, plangerile asupra cartilor de credit sau taxele aplicate de-a lungul timpului pentru diverse servicii.   

In februarie 2013, peste o suta de orase au participat la International Open Data Hackathon Day. Tema de anul acesta a fost "crearea unor aplicatii prin folosirea datelor, crearea de concepte vizuale si publicarea analizelor folosind informatiile publice care sa incurajeze adoptarea acestor politici de utilizare a datelor de catre administratiile locale, regionale si nationale".  

Cei de la McKinsey spun ca datele, desi publice, ar trebui sa fie si mai mult de atat, astfel incat lumea sa aiba acces total la ele, dar cel mai important sa le poata folosi mai usor. Potrivit analistilor, scopul este sa ajute organizatiile sa isi schimbe modul de luare a deciziilor, trecand de la o abordare mai degraba intuitiva, cum se intampla in prezent, la una bazata pe cifre concrete.  

Iar unele companii au inteles deja oportunitatea care se ascunde aici.

Climate Corp este un start-up care "combina 30 de ani de date meteorologice, 60 de ani de informatii despre culturi si 14 terabytes de date despre soluri, toate de la agentiile guvernamentale, pentru a decide preturile asigurarilor culturilor agricole". Climate a fost cumparata de curand de catre Monsanto, pentru 930 milioane de dolari.  

Pentru o mai mare volatilitate a datelor, este insa nevoie de anumite eforturi, cum ar fi investitiile in expertiza si tehnologiile necesare. De asemenea, cei care le aplica trebuie sa aiba la dispozitie un cadru legal, astfel ca administratiile sa poata asigura protectia datelor si a proprietatii intelectuale, precum si implementarea unor standarde in ceea ce priveste distribuirea de informatii.  

Cele sapte industrii asupra carora s-a realizat raportul McKinsey sunt educatia, trasporturile, bunurile de consum, electricitate, petrol si gaze, sistemul de sanatate si finantele. Toate aceastea sunt arii principale, unde folosirea datelor ar putea duce la rezultate importante si unde investitia initiala in tehnologie si resursele de colectare si analiza de informatie isi vor putea dovedi in scurt timp utilitatea.