Cameramanul Brady Haran si chimistul Martyn Poliakoff au patruns in seifurile din Banca Angliei, unde sunt depozitate lingouri de aur in valoare de 315 miliarde de dolari. Pe fiecare raft se afla cate o tona de aur (56 milioane de dolari).

Martyn Poliakoff spune ca masurile de securitate sunt extrem de dure: "Am trecut prin tot felul de controale si nu ni s-a permis sa avem asupra noastra bani, pentru a se asigura ca nu vom iesi cu nimic din cladire. Este foarte multa liniste acolo, din cauza peretilor grosi, o temperatura potrivita si absolut niciun fel de miros".

Banca Angliei prefera astfel de depozite pentru ca aurul este foarte stabil, spre deosebire de alte monede a caror valoare oscileaza puternic. Fiecare tara isi pastreaza o parte din rezerve in aur.

In momentul de fata, Marea Britanie are 310 tone de aur, plasand-o pe locul 17 in lume, insa in depozitul bancii se afla o cantitate mai mare de atat. Diferenta apartine oamenilor care isi pastreaza metalul pretios acolo. In prezent, in seifurile de la Banca Angliei, exista aur in valoare de aproximativ 315 miliarde de dolari.

Fiecare lingou are un numar unic de inregistrare. In momentul in care oamenii fac tranzactii cu metalul pretios, respectivul numar este transferat din contul vanzatorului in cel al persoanei care cumpara, timp in care aurul ramane practic pe loc.

Cel mai vechi lingou de aur se afla in depozit din 1916, adica din timpul Primului Razboi Mondial. Fiind insa un element foarte stabil, aurul nu se oxideaza si nici nu isi schimba forma sau culoarea.

Lingourile provin din tari diferite si au gravate pe ele greutatea exacta, cat si o serie de elemente de identificare. Daca s-ar pune la un loc toate bucatile de aur existente, ar rezulta o cladire de numai 20 de metri cubi, care s-ar incadra cu usurinta sub picioarele Turnului Eiffel. 

Valoarea anumitor lingouri poate insemna echivalentul in bani a doua locuinte. Mai mult, greutatea unui om este similara cu cea a sase lingouri de aur, ceea ce insemna un total de 2,5 milioane de lire sterline.