Investitiile "ar putea fi prea mari pentru a fi gestionate de catre un singur fond", a declarat Erna Solberg, presedintele Partidului Conservator, care potrivit sondajelor va deveni premier dupa alegerile din 9 septembrie, in defavoarea liderului laburist Jens Stoltenberg.

"Fondul ar putea fi divizat sau ar putea angaja mai multi manageri, pentru a fi mai competitiv. Sau ar putea avea diverse obiective pentru investitii, diverse fonduri. Vom explora optiunile, vom dezvolta problema si vom vedea care este cea mai buna idee", a afirmat Solberg intr-un interviu acordat Bloomberg si preluat de Mediafax.

Guvernul norvegian utilizeaza o parte din banii depozitati in fondul suveran, cel mai mare din lume, pentru a-si finanta partial bugetul, in limita a 4%. Avand in vedere cresterea activelor insa, suma trasa anual la buget din fond este in continua ascensiune. Valoarea activelor fondului a crescut de patru ori din 2005 si se va majora cu inca 50% pana la sfarsitul acestui deceniu, estimeaza guvernul.

Structura fondului Government Pension Fund Global nu a fost revizuita de la crearea lui, in 1996, a precizat Solberg. Randamentul fondului a fost de 5,4% in primele trei luni ale anului, potrivit unui raport prezentat in luna aprilie. Investitiile in actiuni au generat un castig de 8,3%, in timp ce obligatiunile au intors 1,1%, iar imobiliarele au pierdut 0,3% din valoare.

"Trebuie majorat randamentul investitiilor noastre fara a ne asuma mai multe riscuri. Suntem investitori pe termen lung in acest fond, nu speculatori", a adaugat liderul conservatorilor.

Stoltenberg considera ca Norvegia ar trebui sa extinda modelul statului social, finantat de la fondul suveran care administreaza "petrodolarii".

Directiile vizate de ambele aripi prin promisiunile din campanie ar putea incuraja cererea in economia Norvegiei, care potrivit unor economisti da semne de supraincalzire si se bazeaza prea mult pe banii de la fondul suveran.

PIB-ul Norvegiei va creste in acest an cu 3%, estimeaza banca centrala, fata de o contractie de 0,4% anticipata de Comisia Europeana pentru zona euro.

Cel mai mare fond de investitii din Europa este mandatat sa mentina 60% din active sub forma de actiuni, 35% in obligatiuni si 5% in proprietati imobiliare. Institutia si-a schimbat in ultima perioada strategia pentru a beneficia de cresterea economiilor din afara Europei. Tranzitia presupune indepartarea de Europa si o mai mare alocare pentru Asia si America Latina.

Norvegia genereaza bani la fond din taxarea extractiei de petrol si gaze. De asemenea, statul are in proprietate mai multe zacaminte petrolifere si detine 67% din actiunile grupului Statoil, cea mai mare companie de energie din tara. Fondul investeste predominant in strainatate, pentru a evita cresterea inflatiei pe plan local.