Mujica nu este un adept al vietii de lux. Acesta isi petrece majoritatea timpului mesterind prin jurul casei, acompaniat de Manuela, o catelusa schioapa, relateaza BBC. Conform ultimei sale declaratii de avere, acesta detine doua autoturisme, o mica suma de bani si ferma in care locuieste. Mai mult, 90% din salariul sau este donat unor cauze caritabile.

Ei spun ca sunt un presedinte sarac, dar nu este asa. Saraci sunt aceia care vor mereu mai mult, cei carora nu le ajunge niciodata ce au. Ei sunt saraci. Pentru ca au un stil de viata in care sunt mereu pe fuga si niciodata nu au suficient timp”, spune Mujica.

Casa presedintelui se afla intr-o zona rurala, in apropierea capitalei Montevideo. Zona este atat de modesta, incat locuinta este pazita de numai doi agenti de politie, in contrast cu masurile de securitate de care se bucura alti sefi de stat.

Stilul asta auster este ales de mine. E alegerea mea sa am cat mai putine posesiuni, ca sa pot trai asa cum vreau sa traiesc. Poate par un batran excentric, dar dati-mi voie sa va explic: liderii lumi vorbesc despre sustenabilitate economica, dar ei imping lumea catre consumatorism. Apoi vine o criza financiara, ca cea pe care o traversam astazi, si oamenii nu mai pot face fata”, spune Mujica.

Faptul ca a facut parte din fortele de guerila columbiene, in anii ’60, i-au lasat urme adanci: sase rani provocate de gloante si 14 ani petrecuti in inchisoare.

Jose Mujica a devenit presedintele Uruguay-ului cu o majoritate zdrobitoare de voturi, acum doi ani de zile. Aflat la jumatatea mandatului, acesta si-a propus acum sa legalizeze canabisul.

Dar uruguayenii nu sunt intotdeauna incantati de stilul sau de viata. “Nu imi place felul in care se exprima uneori. Sunt anumite reguli pe care trebuie sa le respecti, atunci cand esti presedintele unei tari”, spune o tanara. “Faptul ca este un bun lider sau nu depinde de ceea ce face ca presedinte, nu de cat de auster traieste”, este de parere o alta.

Ultimele sondaje de opinie arata ca popularitatea sa a scazut sub 50%, pentru prima data de cand a preluat puterea, iar contracandidatul sau la alegerile din 2010, fostul presedinte Luis Lacalle, il acuza pe Mujica de faptul ca nu profita de climatul economic actual.

Presedintele nu si-a pierdut insa toti sustinatorii: “Pentru oamenii ca mine, din clasa de jos, macar reprezinta o persoana cu care ne putem identifica”, recunoaste un barbat.

Jose Mujica isi vede deocamdata de ferma si culturile sale, sperand ca intr-o zi si alti lideri mondiali sa ii urmeze exemplul.