Orasul-stat Singapore a devansat, astfel, Parisul, Oslo, Zurich si Sydney, in timp ce Tokyo, plasat pana acum pe prima pozitie, a cazut pana pe pozitia a sasea in clasament, ca urmare a prabusirii yenului, arata raportul “Worldwide Cost of Living Survey”, publicat marti de EIU.

Raportul pe care EIU il realizeaza de doua ori pe an compara preturile produselor si serviciilor cum ar fi mancare, haine, transport sau costurile educatiei din 131 de orase, folosind New Yorkul ca punct de referinta.

Singapore, un oras mai mic decat New Yorkul, a inregistrat un record in ceea ce priveste cresterile de preturi la locuinte, pe fondul cresterii numarului bogatilor si a fluxului de straini care se stabilesc in zona.

Expansiunea industriei de private banking de pe insula si prezenta birourilor regionale ale marilor companii ale lumii care au adus cu ele talente de top si executivi seniori, au dus la o explozie a castigurilor, potrivit unui consultant in resurse umane de la Towers Watson & Co.

Dolarul singaporez s-a intarit cu mai mult de 35% in ultimii 10 ani, in timp ce inflatia anuala s-a situat undeva in jurul valorii de 2,8%, comparativ cu 1%, in deceniul anterior, potrivit datelor citate de Bloomberg. Natiunea din sud-estul Asiei a devenit a cincea cea mai scumpa zona pentru expati, in 2014, potrivit unui studiu Mercer.

Luxul din Singapore a lasat in urma brandurile europene celebre

Costurile cu transportul in Singapore sunt de aproape trei ori mai mari ca cele din New York, iar hainele sunt mai scumpe ca brandurile de lux europene.

Cei care vor sa-si cumpere o masina in Singapore platesc pentru accize si inmatriculare de doua ori mai mult decat valoarea de piata a autovehiculului. Este nevoie, de asemenea, sa liciteze pentru permisul de conducere, in conditiile in care numarul acestora este limitat de Guvern, in incercarea de a reduce poluarea si aglomeratia din trafic.

“Comparativ cu alte tari, preturile masinilor sunt la niveluri astronomice. Piata muncii este greu accesibila si in continua transformare si credem ca inflatia va fi cea mai mare preocupare in urmatorii doi ani”, spune Michael Wan, economist la Credit Suisse, filiala locala.

Somajul in Singapore era de 1,8%, in decembrie, valoare care se mentine de trei luni la nivelul minim al ultimilor cinci ani, in conditiile in care Guvernul insista sa aduca forta de munca straina, care contribuie la cresterea costurilor vietii.

Banca centrala avertiza, luna trecuta, ca preturile produselor de baza si ale serviciilor vor continua sa creasca, in conditiile in care companiile ofera majorari salariale frecvente.