Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale s-au pus de acord asupra nevoii de investitii in infrastructura, pentru stimularea cresterii economice.

Pe langa cresterea investitiilor in infrastructura, vor fi luate si masuri pentru a imbunatati climatul de investitii, "esential in cadrul eforturilor de a atrage sectorul privat", se precizeaza in comunicatul emis la finalul reuniunii de doua zile din Australia, la care au participat ministrii de finante ai primelor 20 de economii ale lumii.

"Analizele preliminare conduse de Fondul Monetar International (FMI) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) arata ca aceste masuri ne vor asigura un avans de 1,8% de acum pana in 2018", potrivit comunicatul citat de AFP.

In februarie, ministrii de finante din G-20 au stabilit, in cadrul reuniunii de la Sydney, adoptarea unui proiect care vizeaza cresterea PIB-ului global cu 2%, adica 2.000 de miliarde de dolari, pana in 2019.

In cadrul intrunirii de la Cairns, secretarul de stat american Jack Lew a cerut statelor din zona euro sa intreprinda masuri pentru a accelera ritmul de crestere economica in regiune.

"Din experienta Statelor Unite, este clar ca masurile pentru cresterea cererii pe termen scurt si reformele structurale pe termen lung reprezinta o combinatie importanta, iar alegerea uneia in detrimentul alteia nu este necesara", a declarat Lew.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a apreciat "progresele semnificative" inregistrate de economia mondiala, in ciuda tensiunilor geopolitice, care afecteaza ritmul de crestere al economiei.

"In acest stadiu, este, astfel, esential sa promovam politici economice care sa contribuie la un avans important al activitatii economice", a subliniat Lagarde, prezenta la reuniunea din Australia.

Urmatorul summit al liderilor G-20 va avea loc in luna noiembrie.