"Nu sugeram ca zona euro se indreapta spre recesiune, dar spunem ca exista riscuri serioase sa se intample acest lucru, daca nu se va face nimic", a afirmat sefa FMI .

Lagarde a adaugat ca probabilitatea producerii unei noi contractii economice in zona euro este evaluata de Fond la 35%-40%. 

"Daca vor fi luate masuri bune, daca tarile aflate in deficit bugetar si cele care inregistreaza excedent fac ceea ce trebuie facut, recesiunea poate fi evitata", a spus Lagarde. 

In noile estimari publicate marti in raportul World Economic Outlook, FMI anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 0,8% a zonei euro si de 1,3% in 2015, sub prognoza unui avans de 1,1%, respectiv de 1,5% al PIB-ului regiunii, din luna iulie. 

Sefa FMI a explicat ca o mica parte din aceasta revizuire are legatura cu efectele economice ale crizei ucrainene si ale sanctiunilor impuse Rusiei. 

Economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, a avertizat marti ca zona euro ar putea deveni din nou principala problema a economiei mondiale, daca riscurile intrarii in deflatie se vor materializa in regiune.

Institutele de cercetari din Germania reduc estimarile de crestere economica si recomanda investitii

Patru mari institute de cercetari din Germania, Ifo, DIW, RWI si IWH, au redus joi estimarile referitoare la cresterea economica a tarii in 2014 si 2015, de la 1,9% si 2% la doar 1,3%, respectiv 1,2%, transmite AFP, potrivit Mediafax.

Acestea recomanda autoritatilor de la Berlin sa creasca cheltuielile publice in domenii care au potentialul sa contribuie la cresterea economica, alimentand dezbaterile pe tema nivelului scazut al investitiilor, pe fondul politicii guvernamentale de mentinere a echilibrului bugetar. 

Climatul economic s-a inrautatit in Germania, au constatat analistii acestor institute, evocand scaderea exporturilor, din cauza conjucturii nefavorabile din zona euro si a tensiunilor geopolitice, dar si a nivelului redus al consumului intern. 

Raportul publicat de institutele de cercetari reprezinta in mod traditional o sursa de inspiratie pentru previziunile guvernului german, care urmeaza sa fie dezvaluite saptamana viitoare. 

FMI anticipeaza pentru Germania o crestere economica de 1,4% in acest an si de 1,5% in 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub estimarile din luna iulie. 

PIB-ul Germaniei a scazut cu 0,2% in trimestrul al doilea, dupa un avans de 0,7% consemnat in trimestrul anterior. In 2012 si 2013, Germania a consemnat o crestere a PIB de 0,4%, respectiv de 0,1%.