"Bogatii descurcareti isi muta doar banii in bancile din nordul Europei si evita sa plateasca", a declarat Peter Bofinger, pentru publicatia germana Der Spiegel, citata de cotidianul britanic The Guardian. Bofinger face parte dintre "Cei Cinci Intelepti", consiliul de experti in economie ai cancelarului german.

In loc sa impuna taxe pe banii din conturile bancare, guvernele din statele membre ar trebui in viitor sa tinteasca proprietatile imobiliare si alte active mai putin mobile, a spus el. "De exemplu, pe parcursul urmatorilor 10 ani, bogatii ar trebui sa plateasca o parte din activele lor", a precizat Bofinger.

Germania, cea mai mare economie europeana, a fost nevoita sa participe cu sume mari la fiecare dintre pachetele financiare acordate statelor cu probleme. Politicienii si economistii germani afirma, insa, citand un studiu al Bancii Centrale Europene, ca daca este luata in calcul si valoarea locuintei atunci populatia din multe tari din sudul Europei este mai bogata decat cea din Germania.

Zona euro a schimbat fundamental abordarea in privinta sprijinului financiar acordat tarilor cu probleme financiare prin condtiile impuse Ciprului. Tarile din zona euro au cerut Ciprului sa restructureze cele mai mari doua banci ale tarii si pierderi mari pentru sumele negarantate din depozite, de peste 100.000 de euro, de la institutiile de credit locale.

Initial, statele din zona euro au incercat sa impuna taxarea tuturor depozitelor din banci, insa conditia a fost respinsa de parlamentul cipriot.